3 konverteringsmål du skal opsætte i Google Analytics for din webshop

De fleste virksomheder har implementeret et tracking tool f.eks. Google Analytics på deres website og webshop. Har man implementeret Analytics koden, måles en del relevante data helt automatiske – f.eks. antal besøg, geografi, demografik, trafikfordelingen mellem mobil og computer etc. Men for at få betydningsfuld viden om de besøgende i webshoppen er man nødt til at opsætte konverteringsmål (goals) på de handlinger og events som er værdifulde for virksomheden.

Data har i en lang periode været buzz word for marketing og med de tools som f.eks. Google og Adobe har, har det aldrig været nemmere at indsamle data. Men selvom f.eks. Google Analytics helt automatisk tracker en hel del data, bør man altid opsætte en række manuelle events og konverteringsmål.

I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de konverteringsmål som du skal overveje at opsætte i din Analytics profil, så du får en bedre forståelse for dine kunders adfærd og behov.

Vi forudsætter, at du allerede har Google Analytics og Google Tag Manager på din hjemmeside, hvis du mangler en af disse, bør du overveje at få det installeret. Er du en eCommerce forretning – og altså har en webshop – antager vi også, at du har eCommerce tracking, hvis ikke, skal du sørge for at få dette hurtigst muligt.

Vi vil gennemgå 3 af de konverteringstyper, som er relevante for webshops udover eCommerce tracking:

1. Købsflow

2. Sign up til nyhedsbreve

3. Kontakt

1. Hele købsflow

Man bør måle købsflowet i sin webshop for at kunne optimere processen og sørge for, at der er flest muligt af der påbegynder et køb, der også ender med at gennemføre købet.

Mange webshops har et traditionelt check out flow, hvor kunderne først ser kurvens indhold, dernæst indtaster de deres personlige informationer, så tastes betalingsinformation og til sidst får kunderne en ordrebekræftelse på købet, som også bliver sendt til den mail, man har oplyst. Hvert af disse trin har selvstændige URL’er.

Mange opsætter et konverteringsmål for den sidste side – altså ordrebekræftelsen. På den måde kan man se, hvor mange der har foretaget et køb i webshoppen. Men for at få bedre indblik i de besøgendes adfærd, og for at få kendskab til hvordan check out flowet fungerer, bør man opsætte et mål med en funnel, der visualiserer, hvor i købsflowet de besøgende falder fra.

Der er flere og flere webshops, der anvender et check out flow, hvor man klikker sig videre gennem de forskellige steps, men hvor URL’en ikke ændrer sig. Fordi URL’en ikke ændrer sig, kan man ikke opsætte den samme tragt for konverteringsmål, som man kan i det traditionelle check out flow. I stedet kan man måle de forskellige steps i processen som Virtual Page Views gennem Google Tag Manager. Kort beskrevet er det en “element visibility trigger” på de forskellige elementer med et tag til at overskrive page path til noget der giver mening ift. check out processen.

2. Tilmelding til nyhedsbreve

De fleste webshops har et program til udsendelse af nyhedsbreve – eksempelvis mailchimp. I det program kan man se, hvor mange der er tilmeldt nyhedsbrevet, hvor mange der åbner det og hvor mange, der klikker sig videre til sitet fra de forskellige elementer i nyhedsbrevet. Men ved du hvor dine sign ups kommer fra? Hvis ikke du allerede har opsat et konverteringsmål for det, kan du opsætte et goal for tilmeldinger til nyhedsbrevet gennem dit website og webshop.

Når man ved hvordan og hvorfor kunderne tilmelder sig virksomhedens nyhedsbrev, vil man kunne fokusere en højere del af sine aktiviteter imod at få flere relevante og interesserede modtagere. Hvis du kan tilbageføre værdien af dine nyhedsbreve til hvilken trafikkilde, der skaber tilmeldingen, vil du kunne drive dine markedsføringsaktiviteter til at opnå endnu flere og mere relevante sign ups – og det vil skabe værdi, der kan aflæses direkte på salget i din webshop.

3. Kontakt – henvendelser via e-mail og telefon

De kontakthenvendelser virksomheden får via websitet er interessante at måle. Det er relevant at vide, hvordan din målgruppe finder dig inden de tager kontakt til dig, men det er også interessant at se hvordan deres adfærd på websitet ellers er inden de tager kontakt. Man kan måle både kontaktformularer, e-mail henvendelser og telefonopkald.

Der er mulighed for at implementere call tracking, hvor websitets besøgende får vist forskellige, individuelle telefonnumre. Alle opkald fører stadig til virksomhedens numre, så man skal ikke oprette flere numre. Med call tracking kan opkald spores og virksomheden kan benytte de data, der findes i Google Analytics til at optimere sine aktiviteter for at øge antallet af kontakthenvendelser.  

Man kan tracke e-mail og telefon ved at lave alle mails og telefonnumre til klikbare links. Det vil sige, at dine mails hedder mailto:dinemail@ditdomæne.dk og dine telefonnumre hedder tel:dittelefonnummer. Når dette er gjort, kan du opsætte tracking på klik i Google Tag Manager.

Bonus:

Vi har lavet en lille feature til din Tag Manager opsætning, der gør, at du nemt kan se dine 404 fejl i din Google Analytics konto. Anvend kun denne, hvis du har erfaring med Google Tag Manager.
 
Download her.
 
Det kræver blot, at du importerer containerne uden at overskrive din egne indstillinger. Herefter skal du udskifte vores GA variable med din egen Google Analytics ID. Herefter skal du i triggeren, der hedder 404-side angive den titel, som dine 404-sider har. Husk at den er case sensitiv og altså skelner mellem små og store bogstaver.
 
Efter dette vil du kunne gå ind i din Google Analytics under events/begivenheder og finde den der hedder 404. Når du klikker på denne, vil du herunder kunne finde alle URL’er på din hjemmeside, der har en 404 melding.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn