Sælger du “Sengebord” eller “natbord”, “Lakritz” eller “Lakritze”, “pudsemiddel” eller “rensecreme”?

Gør det nogen forskel, om jeg bruger det ene eller andet ord i min produkt-titel på Amazon? Hvor stor kan forskellen i virkeligheden være? Svarerne er JA, der er forskel, og forskellen kan være 7 gange så stor! Så meget højere har omsætningen været for vores kunde efter vi implementerede optimeringer i produktindhold ift. Amazons søgealgoritme. 

På Amazon er det synligheden i søgeresultaterne, der afgør om et produkt bliver solgt eller ej. De fleste Amazon-brugere ved efterhånden, at Amazon prioriterer produkter efter performance og kvalitet i søgeresultaterne – og Amazon, dem stoler man på. Det er også derfor, at det ikke burde komme som en overraskelse, at de færreste brugere får brug for scroll-funktionen på siden, når de søger efter et produkt på Amazon. Som regel stopper søgningen allerede efter de første tre produkter vist på søgeresultatsiden. Dette gør det uundværligt for alle sælgere på Amazon, som gerne vil opnå succes på platformen, at arbejde aktivt på at få deres produkter vist i toppen af søgeresultaterne for de mest relevante søgeord. 

For mange er betalt annoncering det nemme svar – Man kan jo betale sig frem til en topplacering. Men selv den dyreste og mest komplekse kampagneopsætning skaber ikke værdi, med mindre produktindholdet er relevant ift. annoncering. Det er her, vi kan se en direkte sammenhæng mellem den organiske og den betalte del af markedsføringen på Amazon. Vores arbejde med SEO på Amazon har vist, at målrettet og struktureret produktindhold ikke bare kan øge produktets organiske placering i søgeresultaterne markant, men også giver resultaterne fra betalt annoncering et boost, når begge dele bliver integreret som enhed.

Når organisk og betalt annoncering bliver til et både og

For at optimere vores kundes eksisterende produkttekster har vi foretaget en grundig markeds- og søgeordsanalyse. Med analysen som grundlag udviklede vi nye produkttitler, bullet points og produktbeskrivelser såvel som Enhanced Brand Content (EBC) og en Store-front. Herefter kunne vi afstemme den nye kampagnestruktur for betalt annoncering på produktindholdet for at skabe optimal synergi mellem begge dele. Allerede efter meget kort tid, ja, faktisk allerede efter få uger, kunne vi se en positiv effekt på produkternes performance:

Mens brugerne tidligere skulle klikke sig helt frem til side 4 i søgeresultaterne for brede søgninger i kategorien, kunne produkterne allerede inden for de første to uger, efter ændringerne i produktindholdet blev implementeret, findes på side 1. I samme periode blev antallet af ordrer såvel som omsætningen forøget med 700% sammenlignet med perioden før. Men selv om betalt annoncering blev aktiveret samtidig med, at det nye produktindhold blev implementeret, stammer salget udelukkende fra organisk trafik i denne periode. Først efter produkterne begyndte at performe godt organisk, kunne vi også se resultater fra betalt annoncering, hvorefter parametrene kunne forbedres yderligere. 30 dage efter implementering blev antallet sidevisninger i alt forøget med 406% ift. perioden før, som resulterede i 700% flere ordrer og en 920% højere omsætning. 31% af ordrerne og omsætningen blev genereret gennem betalt annoncering. Og alt dette skete samtidig med, at prisniveauet på produkterne blev øget med ca. 30% på baggrund af vores markedsanalyse.

SEO på Amazon handler om mere end de rigtige søgeord og gennemtænkte tekster

Vi er stolte af ovenstående udvikling for vores kunde, og det er de resultater, som vi altid stræber efter. Det kræver hårdt arbejde, og når det kommer til SEO – både i Google og på Amazon, så spiller tiden også en væsentlig faktor. Der kan dog også være faktorer, der gør, at produkter i Amazon ikke opnår den ønskede synlighed og dermed omsætning som er tilfældet ovenfor. F.eks. har kunden enkelte produkter, der også indgår under et andet brand, som ikke er brand-registreret endnu. Derfor mangler produkterne EBC såvel som Store-front. Derudover er produkterne nye i produktkataloget og har derfor ikke nogen salgshistorik hos Amazon. Og selv efter seks uger som aktiv og SEO-optimeret listing på Amazon bliver disse produkter stadig ikke vist organisk på side 1 i søgeresultaterne på brede søgninger. Årsagen hertil er til dels, at Amazon anser produktsider uden udvidet indhold som værende af mindre kvalitet, da brugerne generelt ikke forventes at bruge lige så lang tid på siden, og det nedsætter sandsynligheden for salg. Derfor bliver disse produkter ofte nedprioriteret i Amazons søgealgoritme. Derudover kan Amazon ikke vurdere kvaliteten af produkt-listings ift. performance, når et produkt er helt nyt i kataloget og vil derfor altid være mere forsigtig med at placere produktet alt for langt oppe i søgeresultaterne. Af den samlede omsætning stammer blot 15% fra nye produkter, hvoraf kun 1% blev genereret gennem betalt annoncering. Resultaterne viser helt klart, at det ikke er nok at koncentrere sine kræfter på det ene eller det andet. Der skal investeres mange kræfter, og der skal optimeres på ALLE fronter på Amazon. Pointen hermed er, at samtlige optimeringer skal tilgås med struktur, tillid og tålmodighed for at opnå en langsigtet positiv effekt – både på den organiske og på den betalte side af markedsføring på Amazon, og derfor er den altid en god idé at spørge et par eksperter til råds, inden man kaster sig ud i både annoncering og SEO på Amazon. Gør man det forkert, kan det nemt blive meget dyre lærepenge.

I dag er langt den største del af kundens produkter synlige øverst på side 1 i søgeresultaterne, så brugerne ser dem som et af det første uden at skulle scrolle ned på siden. Samtidig udvikler samtlige salgsparametre sig fortsat positivt. Dermed kunne casen helt klart bekræfte teorier om søgealgoritmen og samspillet mellem den betalte og den organiske del af markedsføring på Amazon, og bestyrker vores filosofi om, at disse to discipliner skal vægtes lige meget, når det gælder optimering af den samlede salgsperformance på Amazon.