Det kan være en stor udfordring at skabe en gunstig forretning i Amazons kæmpe univers præget af hundredetusindvis af internationale produkter og ditto udbydere. Dem, der har arbejdet med Google optimering og markedsføring ved, at en vigtig del af opskriften på succes er synlighed. Det samme princip gælder også på Amazon. De færreste brugere kommer sjældent videre fra den første side af søgeresultaterne, og det er de tre øverste produkter på siden, der får mest trafik og flest salg. En høj placering kan både opnås ved at investere i betalt annoncering, så produkterne fremstår som sponsoreret på siden, og ved at forbedre produkternes organiske placering gennem SEO. Hvis du har arbejdet med SEO på Google, tænker du måske, at “det har jeg helt styr på”, men mens Google og Amazon ligner hinanden på mange punkter, er der også nogle særlige faktorer, du skal være opmærksom på, når du arbejder med SEO på Amazon.

 

Hvordan fungerer SEO på Amazon?

Inden vi kan gå i dybden med de vigtigste SEO-principper og læringer, er det vigtigt at forklare, hvordan SEO på Amazon fungerer. Modsat Google er forbrugerne ikke på Amazon for at finde information og blive inspireret, deres formål er derimod primært at købe det produkt, de leder efter – helst så hurtigt og nemt som muligt. Brugerne er således meget længere nede i salgstragten end på Google, og har dermed også nogle helt særlige søgemønstre. Modsat Google er Amazons søgealgoritme blevet udviklet for ikke udelukkende at prioritere produkter efter deres relevans for et specifikt søgeord, men også deres performance. Dermed sikrer Amazon, at de produkter, der har størst potentiale for at skabe salg og tilfredse kunder, ligger i toppen af søgeresultaterne.

Det betyder, at produktets placering er direkte påvirket af:

  • Hvorvidt titel og beskrivelse stemmer overens med det, kunden har søgt efter
  • Salgsvolumen
  • Tilgængelighed af produktet baseret på lagerhistorik
  • Kvaliteten af anmeldelser
  • Tid brugt på siden
  • Pris

Derudover er der en række faktorer, der har en indirekte indflydelse, f.eks. produktbilleder, kontotype mv. For at gøre SEO-arbejdet lidt nemmere for dig, har vi samlet vores top 9 råd til, hvordan du bruger SEO mest effektivt på Amazon, så du kan generere flere salg via markedspladsen.

 

1: Relevans har højeste prioritet

Inden du går i gang med at oprette nye produktsider, anbefaler vi at udfærdige en målrettet og grundig søgeordsanalyse for at finde de søgetermer og -søgefraser, som forbrugerne søger mest efter i den enkelte kategori. For at gøre dit produkt så relevant for forbrugerne som muligt, er det vigtigt at inkludere søgeord på produktsiden, som svarer til både forbrugernes søgeforespørgsler og produkternes egenskaber og funktioner. Undgå derfor at bruge søgeord, som beskriver dit produkt med dine egne ord, men fokusér i stedet på at finde ud af, hvordan brugerne ser dit produkt, og hvilke søgeord der er mest relevante for dem. Amazon kan desuden hellere ikke “snydes” ved at inkludere søgeord med tusindvis af søgninger, der er uden for dit produkts kategori. Hvis Amazon og kunderne vurderer, at dit produkt ikke passer til søgningen, vil det ret hurtigt blive nedrangeret på søgeresultatsiden.

 

2: Brug Backend-keywords

Ved oprettelsen af dine produkter har du mulighed for at tilføje såkaldte “Backend-keywords”. Disse søgeord er ikke synlige for forbrugerne, men har alligevel stor betydning for produktets placering i søgeresultaterne. Efter de søgeord, der er inkluderet i produkttitlen er det faktisk Backend-keywords, der har den højeste prioritet i søgealgoritmen – selv før søgeordene i produktbeskrivelsen. Derfor er det vigtigt at tilføje vigtige søgeord, som du ikke kunne inkludere i produkttitlen som Backend-keyword.   

 

3: En gang er nok

For Amazons søgealgoritme og dermed produktets placering i søgeresultaterne har det ikke nogen betydning, hvor mange gange et søgeord bliver gentaget på siden – hverken positivt eller negativt. Du skal dog være opmærksom på, at Amazon har sat en begrænsning på bl.a., hvor mange tegn du må bruge i produkttitlen, og hvor mange søgeord der må tilføjes som Backend-keyword. Så hvis du tilføjer et søgeord, som allerede findes i produkttitlen, spilder du kostbare tegn, som du ellers kunne have brugt på yderligere søgeord eller beskrivelser af dine USP’er.

 

4: Inkluder både enkelte søgeord og long-tail søgeord

Dem der arbejder med SEO på Google ved, at det kan være en god ide at gøre brug af long-tail søgeord og spørgsmål. Til gengæld er der lidt uenighed omkring, hvilken type Amazon foretrækker. Faktum er dog, at brugernes søgemønstre på Amazon ikke er ligesom på Google. Når du søger efter et produkt på Amazon, vil du nok aldrig skrive “Hvad er den bedste iphone oplader”. I stedet starter folk ofte med at søge efter en specifikt produkttype, f.eks. “Iphone oplader”. Derfor er der en forventning om, at Amazons søgealgoritme vil foretrække korte søgeord over for long-tail søgeord. Men jo bredere søgeordet er, jo højere vil konkurrencen også være. Derfor kan det betale sig at tilføje long-tail søgeord, som gør produkterne relevante på meget specifikke søgninger, hvor der ikke er lige så høj konkurrence.  

 

5: Husk brugeroplevelsen

Når man forsøger at integrere denne lange række af tekniske anbefalinger, kan man nemt miste overblikket over, hvad der er væsentligt: Dine kunder. Husk altid, at det ikke kun er en maskine, der ser på dine produktlistings, men også rigtige mennesker og potentielle kunder. Undgå at tilføje søgeord kun for søgeordets skyld, men tænk over, hvilken information dine kunder har brug for, og hvordan du bedst kan præsentere produktet til dem. Her handler det om at være god til at finde den rette balance mellem SEO og brugeroplevelse. Hvis brugeroplevelsen er dårlig, er sandsynligheden for, at dit produkt genererer salg også lav, og Amazon vil ende med at nedprioritere produktet i søgeresultaterne, ligesom hvis du ikke arbejder med SEO.

 

6: Optimer dine produktbilleder

Undersøgelser har vist, at produktbillederne på Amazons søgeresultatside er det, brugerne kigger på først og også i længst tid. Derfor skal beslutningen om, hvilke billeder der skal bruges på produktsiden, ikke undervurderes. Det er vigtigt, at det første billede giver et positivt og hvis muligt æstetisk indtryk af produktet. Derudover kan det være en fordel, hvis både dit brand og produktets vigtigste funktioner fremgår af billedet. Husk også, at billederne skal overholde Amazons krav – f.eks. oplysning, hvid baggrund, mv. Gode produktbilleder kan bidrage til, at flere brugere klikker sig ind på dit produkt, bruger tid på produktsiden og måske også foretager et køb. Derfor vil Amazon altid prioritere produkter med billeder i høj kvalitet højere end andre.

 

7: Brug produktanmeldelser aktivt

Kundeanmeldelser har ikke kun stor betydning for, hvor tilbøjelige brugerne er til at købe et produkt, de indgår også i søgealgoritmen. Derfor kan det være en god ide aktivt at opfordre sine kunder til at skrive en produktanmeldelse. Her er det dog ikke kun antal stjerner, der spiller en rolle, men Amazon har også en høj præference for supplerende informationer i produktanmeldelserne. Søgeordene brugt i anmeldelsen indgår derudover i søgealgoritmen, så produktet kan blive eksponeret på disse søgninger også. Du kan derfor overveje at opfordre dine kunder til at bruge nogle specifikke søgeord i deres anmeldelser. Vær dog opmærksom på, at du ikke må tilbyde store rabatter eller erstatninger i bytte for positive anmeldelser. Amazon straffer derudover falske anmeldelser, som kan bl.a. føre til en blokering af kontoen.

 

8: Gør brug af Amazons udvidelser

Amazon stiller forskellige gratis muligheder for at øge kvaliteten af indholdet på dine produktsider til rådighed. Enhanced Brand Content (EBC) og A+ content er ydelser tilbudt af Amazon, som giver dig som ejer af brandet mulighed for at udvide dine produktbeskrivelser med grafiske elementer og andre funktioner. Mange sælgere går glip af denne mulighed, fordi de ikke mener, den er værd at bruge tid på. Men både EBC og A+ content kan bidrage til, at indholdet virker mere professionelt og troværdigt, øger sandsynligheden for køb, og at kunderne bruger længere tid på din side. Amazon vil derfor med glæde placere produkter med avanceret indhold højere i søgeresultaterne.  

 

9: Betalt annoncering

Modsat Google er der er en direkte sammenhæng mellem salg genereret gennem betalt annoncering og produktets organiske placering på Amazon. Da salgsvolumen er en af faktorerne i Amazons søgealgoritme, kan flere salg genereret gennem betalt annoncering også påvirke den organiske placering positivt. Det kan derfor betale sig at investere i en kombination af SEO og betalt annoncering  for at øge synligheden af dine produkter på Amazon.