Butikker med stort fysisk salg har oplevet størst online fremgang

 

Det er ikke længere overraskende, at vores samfund har undergået en massiv udvikling i pandemiens måneder i løbet af 2020. I lyset af perioder med fuld nedlukning af de fysiske butikker er vores forbrug rykket fra off- til online. Danske såvel som udenlandske online virksomheder har knapt nok kunne følge med i deres lagerbeholdninger med den øgede efterspørgsel af varer online. Den danske online platform Boozt var en af de virksomheder, der måtte sande en alt for lav lagerbeholdning til den store efterspørgsel i pandemiens tidligere måneder sidste år. Det fortalte CEO for Boozt Hermann Haraldsson i et interview til Millionærklubben i november 2020, og derfor har online platformen nu opjusteret deres bestillinger til foråret 2021. Læs mere om Boozt og den fremtid, de ser ind i, i blogposten: Ejer du dine kundedata eller lader du andre om det?

At nedlukningen har givet online brands sved på panden bekræftes også af en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af Nordea, der viser, at 1 ud af 4 virksomheder med online salg ikke havde mulighed for at lade kunderne betale elektronisk, før coronakrisen brød ud. 600 nordiske små og mellemstore virksomheder har medvirket i undersøgelsen, og giver udtryk for, at virkeligheden i dag er en anden end for blot et år siden. Mange virksomheder har som følge af C19 været nødt til at rykke deres planer for udvikling af online delen frem, så de hurtigt kunne omstille sig til nye (online) behov og købsvaner. Det viser denne udvikling og undersøgelse fra YouGov især. 58% af virksomhederne i undersøgelsen tilkendegiver nemlig, at de mærker en øget eller et stærkt øget behov for online salgsløsninger. 

Hvad du tabte under coronakrisen, kan du hente online, nu

For de fysiske butikker er det en anden historie. I 2020 faldt den danske modeeksport for første gang i 8 år, og efter en nedgang på godt og vel 6% var eksporten slået tilbage til samme niveau som for 3 år siden. Der er ingen tvivl om, at modevirksomhedernes vigtigste kunder (de fysiske butikker) er pressede af lange perioder med nedlukning og varsomme forbrugere. Modemesserne er aflyst, og det kan være svært at finde nye kunder eller nye markeder i en tid som denne. Modevirksomheden Second Female er ingen undtagelse. Deres salg af toppe, nederdele, jeans og jakker til danske og udenlandske butikker gik i de sidste 6 måneder af 2020 ned med 9-10% grundet nedlukning. Her skal man dog huske på, at der er tale om en forretningsmodel, der udelukkende beror sig på fysisk handel i fysiske butikker. Ser vi på detailvirksomheder, der har formået at omstille det fysiske salg til online, så ser billedet noget anderledes ud. Tilbage i august 2020 kunne Dansk Industri berette om en undersøgelse foretaget af Emarsys, der viste, at det er detailvirksomheder med størstedelen af salg i fysiske butikker, der under coronakrisen har set størst fremgang i online salg. I perioden efter første lockdown i marts 2020 var udviklingen i de fysiske butikkers digitale salg støt stigende med helt op til 70% højere omsætning sammenlignet med året forinden. Læs mere om undersøgelsen fra Emarsys i blogposten: Online detailomsætning oplever store stigninger over hele norden. 

Tabt omsætning kan hentes online

Der er stadig penge hos slutbrugerne, og selvom de ikke lægger dem i de fysiske butikker nu, så er de ikke forsvundet. Ifølge en undersøgelse foretaget af Nets af forbruget i 2020, så er online forbruget 21,5% højere samlet set i 2020, end det nogensinde har været historisk set, og tillige er salget i de fysiske butikker steget med 3,5% i 2020. Det historisk høje forbrug er imponerende, når man tænker på, at de mange udenlandske turister og erhvervsrejsende, som normalt står for en stor del af omsætningen i Danmark, ikke har været tilstede i nær så stor grad som vanligt. Derudover fortsætter 2020 med at være et jubelår for e-handlen. Ifølge Nets’ undersøgelse er omsætningen på e-commerce i december 2020 steget med 64,9%, hvis man sammenligner med december året før. 

2020 var året hvor vores forbrugsmønstre ændrede sig, og meget peger på, at vi ser mod en permanent ændring. 2021 bliver året, hvor der skal indhentes tabt omsætning hos nogle, mens det for andre handler om at fortsætte ned af den online sti, de har bevæget sig ind på i kølvandet på coronakrisen. Og som de kun kan være tilfredse med, at de slog ind på. Én ting er dog sikkert; vi kommer til at forbruge, og det gør vi også i 2021. Så hvordan kan detailvirksomhederne hente forbrugerne, der hvor de er nu? Det kan de blandt andet gøre ved at tænke i andre og nye baner end klassisk, fysisk retail. Online delen kommer man ikke udenom. Det vil gøre virksomheder mindre sårbare overfor nedlukninger og pandemiske udbrud – det viser alle data. Det er klart, at virksomheder bliver hårdt ramt – om det er inden for fashion eller andre detailområder – når man skal omdefinere store dele af sin revenue strøm fra måske at være 70% fysisk til at være 50/50, eller som Bestseller; fordele det på 35% online og resten på fysiske butikker og wholesale. Se bare på Topshop, der stort set ikke havde online handel som en del af sine omsætningskanaler før corona brød ud, og dermed tabte til nedlukningen, og som i dag er opkøbt af Asos. 

Hos Kvantum hjælper vi gerne dit brand med at styrke jeres online position. I 2020 har vi formået at vækste stærke digitale brands ved at mangedoble deres årsomsætning trods Covid-19. Tag en dialog med os hvor vi giver jer et performance-tjek og en benchmark på, hvordan i klarer jer digitalt i forhold til markedet og konkurrenterne, og samtidig slår fast, hvor i kan optimere. Kontakt CSO Morten Jensen på e-mail: mj@kvantum.com / telefon: +45 27 20 30 47 eller Martin Jagd Graeser på e-mail: martin@kvantum.com / telefon: +45 53 77 15 54.