Siden corona-krisen gjorde sit indtog i Danmark, har dansk dagligvarehandel på nettet haft kronede dage, og FDIH-direktøren Niels Ralund udtalte i slutningen af april, at ”den digitale dagligvarehandel har fået det folkelige gennembrud, som branchen længe har ventet på” i en nyhed fra FDIH. Hos Osuma, som er en af Danmarks største dagligvarekæder på nettet, har man også oplevet stor fremgang. Ikke mindre end en stigning på 51 % i antallet af besøgende på webshoppen, kunne Osuma sande, da de studerede fremgangen for april måned sammenlignet med sidste år. Og det til trods for, at deres hjemmeside havde svært ved at følge med i starten på grund af de store trafikmængder, der pludselig kom ind i kølvandet på nedlukningen af Danmark.

Hvis man ser på den organiske omsætning isoleret set, så er den steget med 71 % i april måned, og antallet af transaktioner på webshoppen ligger 84 % over niveauet for 2019. Går man et skridt videre og ser på Osumas Google Ads indsats, så hører det med til historien, at de var inaktive indtil 16. april grundet det overvældende antal af ordrer, som butikkerne knapt nok kunne nå at håndtere. Derfor besluttede de at sætte deres ads på pause indtil midt april. Siden da har de accelereret med en øget omsætning på 32 % som direkte resultat af ads-indsatsen målt fra 16.-30. april i år sammenlignet med hele april sidste år. Havde Osuma haft kapacitet nok til at fortsætte annonceringen, havde de formentlig mangedoblet disse tal. 

 

 

CEO hos Osuma Carsten Milek Pahlke:

“Både trafik og omsætning ligger langt over det, vi havde budgetteret med – særligt på privatsegmentet, hvilket også afspejles i Kvantums tal. Der er ingen tvivl om, at mange har fået øjnene op for, at vores koncept giver mening. Nu koncentrerer vi os om at vise de mange nye kunder, at vi gør hverdagen nemmere – også efter en genåbning af samfundet”

Der er ingen tvivl om, at coronavirus har sat – og fortsat vil sætte – sit præg på den organiske udvikling for Osuma. Flere brugere ønsker at spare turen til deres lokale supermarked, hvilket formentlig vil være tilfældet i stadig stigende grad. Det er ikke til at sige, hvor mange nye brugere, der – også efter coronakrisen – vil benytte Osuma fast, men der er ingen tvivl om, at COVID-19 fortsat er en væsentlig faktor at tage højde for i forhold til Osumas performance i den kommende periode. Osumas fortælling er endnu et eksempel på en virksomhed, der formåede at justere sin strategi hurtigt i kølvandet på COVID-19. Hvor de i starten kæmpede med et site, der bukkede under grundet de store trafikmængder, og det først og fremmest handlede om at håndtere den store efterspørgsel på shoppen, reagerede de på det rigtige tidspunkt i forhold til at skrue op for Google Ads-indsatsen igen. Tallene viser, at det var en beslutning, der godt kunne betale sig.