Meta Schema er en kodemæssig måde at definere indhold og sektioner på et domæne. Denne praksis kaldes meta schema mark-up. Eksempler på denne mark-up er alt fra definition af en hjemmesides elementer såsom topmenu og footer, til definition af tal, fx telefonnummer, CVR nummer eller noget helt tredje. Mulighederne er mange, og der bliver løbende tilføjet flere typer data, der vil kunne få et meta schema mark-up.

Fordelen ved meta schema er, at de største søgemaskiner i verden bedre forstår sidens indhold, da det er letlæseligt for deres crawlers. Google bruger aktivt meta schema mark-up til at berige deres søgeresultater, hvor et af de mere kendte eksempler er de såkaldte Rich Snippets, som bl.a giver muligheder for at få karakter-anmeldelser under ens søgeresultatet i form af iøjefaldende stjerner hentet fra eksempelvis Trustpilot.

Google SERP eksempel

Rich Cards og meta schema

Google har siden starten af sommeren 2016 eksperimenteret med endnu flere synlighedsmuligheder via meta schema mark-up, hvor bl.a. madopskrifter og film har fået et større indledende fokus. Dette har Google døbt Rich Cards, som et udvidet tillæg til de førnævnte Rich Snippets. Rich Cards eksperimenterne er lige nu kun på deres mobile søgeresultater på .com, men det er planen, at ændringen bliver rullet ud til resten af verden og også til desktop-søgende.

Andre eksempler på Rich Cards er lister og kortere tekstafsnit. Disse typer reagerer, hvor søgningen enten indeholder hv- søgninger, eller hvor Google antager, at hensigten bag søgningen er at få et kort og hurtigt svar.

 

Madopskrifter og film med meta schema

Har man en madopskrift eller film, der har fyldestgørende meta schema mark-up på sit domæne, vil denne kunne figurere over de almindelige organiske søgeresultater med et billede af pågældende madret/ film, der bliver brugt på destinationsadressen. De vil enten blive vist i vertikal forlængelse af hinanden, som vi kender det fra de almindelige søgeresultater, men de vil også kunne forekomme horisontalt. Sidstnævnte har af Google fået navnet carousel.

Opskrift SERP

De data, der vises i Rich Cards er således hevet direkte fra sitets semantiske mark-up. Google sammensætter de info, der er listet op som hhv. billedets filnavn og alt-tekst, titlen på opskriften, websitets URL, hvor lang tid, det tager at lave retten, antal kalorier, osv.

Et semantisk markup af en opskrift kunne se således ud i koden:

Schema data til opskrift Schema

Hvorfor er semantisk mark-up vigtigt?

Grundene til, at vi anbefaler at implementere meta scheme mark-up er mange, og vi har summeret de vigtigste op her:

  • Forbedret placering i SERP’en
  • Gøre det nemmere for Google at sortere i de rette informationer, og dermed give brugeren en bedre søgeoplevelse og bedre resultater
  • Forbedre CTR’en og få mere trafik og flere konverteringer
  • Jo bedre overblik, brugeren får i søgeresultaterne, jo større sandsynlighed er der for at få lokket dem med over på sitet, og dermed større sandsynlighed for at de konverterer

Er meta scheme markup relevant for din virksomhed? JA!

Generelt set er meta scheme mark-up vigtigt og relevant for alle typer virksomheder, da hele websitets indhold sorteres ud fra den samme semantik hos Google. Dvs. at om du har et opskriftsunivers, en akupunkturklinik, en online tøjbutik eller en helt anden type virksomhed, så er metascheme af super høj vigtighed. Hvis en bruger fx søger på “rød kjole”, bør billedbeskrivelsen indeholde disse ord for at dukke op i søgeresultaterne. Google kan ikke se hverken hvad farve kjolen er eller om der overhovedet er tale om en kjole eller noget som helst andet, hvis det ikke er beskrevet, og kan derfor ikke matche det op med brugerens søgning.
Og det gælder for så vidt også, hvis du sælger en service som en tandklinik, et advokatfirma, en frisørsalon eller hvilket som helst andet.

Vil du gerne have os til at se på jeres meta scheme mark-up, og komme med nogle råd til, hvordan det bør sættes op, er du velkommen til at tage kontakt til os, så vi kan tage et møde. Vi ved, at én ting er, at du ved at opgaven skal løses, men det er ikke altid så nemt at få det gjort. Det kan vi hjælpe dig med.
Skriv til Martin Graeser med kort info om din virksomhed, og du hører fra os.