Globale online markedspladser har unægtelig en dominerende rolle i den globale e-handel. Ser vi alene på Amazon, og hvor de opererer i Europa, er det iøjnefaldende, at deres seks europæiske markedspladser (Tyskland, England, Frankrig, Italien, Spanien og Holland) har adgang til kunder på de otte største webmarkeder i Europa, hvilket giver Amazon og deres sælgere, ifølge tal fra Dansk Industri, markedsadgang til mere end 73 % af Europas websalg. Tallene der tager udgangspunkt i data fra Eurostat og Danmarks Statistik er overvældende læsning.

Amazon er i konstant vækst, og efter de i starten af 2020 begyndte at operere i Holland, har verdens største webshop bredt sig ud over seks markeder i Europa. Generelt består de otte største webmarkeder i Europa af landene Tyskland, UK, Frankrig, Spanien, Italien, Holland, Belgien og Irland, og de står samlet set for over 73% af den europæiske digitale handel. Selvom Amazon “kun” er på seks markeder, er der også en stor andel af omsætningen, der kommer fra andre lande, f.eks. når danskere køber fra den tyske Amazon platform, hvilket blot gør markederne endnu større (danskerne står for 1,8% af onlinehandlen på Amazon – det er sammenlignelig med, hvad COOP.dk fylder hos danskernes onlinekøb i Danmark).

 

 

Det tyske marked er det, der har den procentvis største andel af det europæiske marked. Tyskland, som er Danmarks største eksportland, når man ser på salg via Amazon, er derfor et vigtigt marked for mange danske virksomheder, der sælger på Amazon. Hos Kvantum har vi blandt andet hjulpet BabyDan med en stigning på 250% på det tyske Amazon i sidste kvartal, når man sammenligner med året før.

Amazon bliver kun større, og der går formodentlig ikke lang tid, før danske kunder ikke behøver at købe fra den tyske platform, men i stedet kan vælge en skandinavisk eller en dansk Amazon-platform.

Uanfægtet om Amazon kigger mod nord, og snart går i land på Østkysten fra Sverige, så er det en spiller, der på globalt plan kan skabe megen furore hos de virksomheder, der er afhængig af omsætning via platformen. F.eks. har Amazon meldt ud, at deres største salgsdag Prime day måske er udsat til september.

Amazon har allerede i år aflyst “promotions” i forbindelse med mors og fars dag med begrundelsen om, at der er mere tryk på platformen, end de pt. kan håndtere. COVID-19 har næsten gjort hver dag til Prime Day ifølge Amazon selv. Nogle medier beretter om, at Prime day vil blive udskudt tidligst til august og andre mener, at vi skal vente helt indtil Black Friday, så de to sale begivenheder bliver slået sammen til ét stort. Amazon har endnu ikke løftet sløret for, hvor stor omsætning Prime day genererer, men sidste år kom det frem, at Prime day var større end Black Friday og Cyber Monday tilsammen. Coresight Research har estimeret salget på Prime day til at være omtrent 5,8 mia. dollar i 2019.

Der er ingen tvivl om, at det vil have en effekt på Amazons tredjeparter (sælgerne), hvis begivenheden bliver flyttet og i værste fald aflyst. Mange brands er dybt afhængige af den årlige Prime day, der skal booste deres salg og tiltrække nye kunder. Hos Kvantum følger vi udmeldingerne tæt, så vi kan oplyse og rådgive vores Amazon-kunder på bedste vis, og vi melder ud, når der er nyt fra mastodonten.