Coronakrisen har været hård ved den fysiske butik, og omvendt også tvunget detailhandlen til at eksekvere på digitale idéer og løsninger lige fra webshop til salg via sociale medier og løsninger, hvor der bestilles digitalt og afhentes i butikken. Krisen har fået butikkerne til at kaste ressourcer ind på det digitale område, hvor de måske faktisk tidligere var bagud. 

Og for nyligt meldte den danske supermarkedskæde Føtex sig også på banen. Inden længe vil det være muligt at få leveret hele Føtex’ online sortiment med deres nye service, der leverer varerne helt hjem til døren. Faktisk har Salling Group valgt at fremrykke deres strategiplaner med flere år for at følge med udviklingen, der har sprunget et par år over i kølvandet på pandemien. Udover modeller med hjemmelevering har både Salling Group og Coop kørt flere koncepter, hvor varer kan bestilles og afhentes pakket i lokale butikker, mens discountkæden Rema 1000 har valgt en model, hvor kunder kan få andre til at pakke og levere varer fra den lokale butik, for sig. Alt sammen services der før pandemien blev taget imod af kunderne med blandet succes og forskellig indsats fra supermarkedskæderne. 

Fysiske butikskæder skal eksperimentere mere for at følge med

Men krisen og pandemien har gjort mere end det. Den har ændret vores adfærdsmønster for bestandigt. Særligt når det kommer til online handel. I 2019 udgjorde københavnernes online forbrug 32 pct. af deres samlede forbrug, og i januar 2021 er online forbruget steget til intet mindre end 51,9 pct. Også vestjyderne er kommet med på vognen. De har haft den største stigning inden for de danske grænser i nethandel med 23,7 pct. i 2019 op imod 41,5 pct. i januar 2021. 

En ny forbrugeranalyse fra Boston Consulting Group viser, at 21 pct. af de danske forbrugere forventer permanent at tilbringe mere tid hjemme efter pandemien. Vi har på 1,5 år fået nye vaner, der bygger på en mere hjemlig adfærd, og derfor vil bekvemme og digitale løsninger drive det fremtidige forbrug. For eksempel vil den store ugentlige indkøbsmission ofte ske digitalt, så forbrugeren undgår at slæbe varerne hjem selv. Rollen for butikkerne bliver fremadrettet afgørende. Butikskæder vil gøre klogt i at begynde at eksperimentere mere end tidligere med deres butiksformater og sammenhængen med online på nøgleparametre som vareudvalg, priser, levering og kampagner. Men også på layout og service, som alt sammen spiller en stor rolle for butikkernes identitet. Du kan læse meget mere om den fysiske butiks rolle midt i en pandemi i Kvantums whitepaper: Hvor er morgendagens retail? Kampen om kunderne kommer ikke kun til at stå mellem on- eller offline, men også om tilgængelighed og leverancehastighed. Der bliver trængsel omkring forbrugernes hoveddør. 

Amazon giver danske virksomheder nyt at tænke over

Med en gigant som Amazon, hvor det efterhånden er blevet en standardiseret vending at spørge sig selv hvornår og ikke hvis Amazon entrerer på dansk grund, så kan danske butikker – online som fysiske – godt forvente, at der kommer nyt at tage stilling til. Amazon er en utrolig velsmurt maskine, når det gælder logistik, produktudvalg og salgs-algoritmer. Og på trods af stavefejl, dårlige oversættelser og skuffede forhandlere, så har Amazons indtog i Sverige bevist, at forbrugerne handler og har tænkt sig at blive ved med at handle igennem Amazon.se. Amazon har i de svenske forbrugeres optik leveret på det, de lover, på funktionelle parametre såsom; gode priser, leveringsdygtige løsninger og en brugervenlig hjemmeside. 

For nogle virksomheder kan der være gode muligheder for at eksportere gennem Amazon, men Amazon skærper også konkurrencen på det danske e-handelsmarked. En ny undersøgelse fra Epinion viser, at hver fjerde svenske forbruger allerede nu regner med at søge på Amazon.se næste gang, de skal handle på nettet. Det viser, hvor hurtigt den internationale konglomerat er blevet lokalt forankret, og det samme vil højst sandsynligt komme til at gælde for Danmark, når Amazon en dag vælger at sætte sine ben på dansk jord. Det kommer til at udfordre de gængse strategier for search på Google. Mange vil skulle kigge ind i deres online strategier og deres fokus og foragt for Amazon. For det bliver en spiller, man som brand ikke kommer udenom, og allerede nu bør have med i sin overvejelser omkring platformsstrategi.

Som virksomhed skal man tage udgangspunkt i, hvordan man kan differentiere sig fra Amazon, og hvordan man kan knytte tættere bånd til sine kunder. Det kan være ved at koble særlige services til produkterne eller yde en personlig kundeservice og salgsoplevelse. Det kan også være via abonnementsordninger og andre former for loyalitetsskabende aktiviteter. Dér hvor Amazon ikke kan konkurrere lige så godt er nemlig i forhold til loyalitet. Epinions undersøgelse viser, at danske forbrugere, der har gjort brug af Amazon mener, at Amazon mangler det personlige ansigt. En typisk kritisk, som Amazon tit møder i de lande, hvor brandet er stor. Men ikke desto mindre står Amazon for større og større andele af online salget. Under en pandemi hvor vi har ageret mere online, end vi nogensinde har gjort, og udviklingen har taget et større skridt, end vi nogensinde havde troet, er spørgsmålet om Amazons rolle i dansk e-handel derfor slet ikke irrelevant. 

Skal dit brand sælge på de store online platforme?

Online platforme som Amazon, Boozt, Zalando, Miinto mfl. begynder at have så stor indflydelse på brands og priser, at separate strategier for, hvad man som brand skal gøre, er vigtigt. Mange oplever fremgang i deres online-wholesale. Men en fremgang, når man kigger isoleret på P&L, vil være fremgang på en omsætning, der skader brandet i sin direct-to-consumer tilgang. Hvordan stiller man sig som brand owner i en sådan situation? For brandet bliver svækket på den lange bane.

Som virksomhed er man i hvert fald nødt til at tage stilling til førnævnte platforme; om man vil hoppe med på toget eller stige af. Hos Kvantum rådgiver vi i Amazon og platformsstrategier ud fra et e-commercemarketing perspektiv samt andre former for annoncering via Google, Bing, Amazon og sociale medier. Vi hjælper gerne din shop med at vækste online uanset, hvilken kanal der er den rette for dit brand. 

Tag fat i Morten Jensen på +45 27 20 30 47 / mj@kvantum.com eller Martin Jagd Graeser på +45 53 77 15 54 / martin@kvantum.com for en uforpligtende dialog om dit brands online strategier.