De små har mulighed for at blive de store!
Covid19 har skabt nye muligheder for de små brands og butikker for at komme i kontakt med sine kunder – nære medier som Facebook og Instagram har været de platforme, der skabte succesen.
Vi har aldrig haft så meget tid foran skærmen, store som små, som under Covid19-nedlukningen af Danmark. Hvilket har kostet for de fleste virksomheder, men nogle virksomheder, har faktisk kunne opretholde omsætning. Mere end 50% af danske e-shops har, ifølge FDIHs e-handelsbarometer for første kvartal i år (2020), oplevet en markant fremgang.
Derfor er det vigtigt, at forstå, at det som du som brand, vælger at gøre nu, under Corona-krisen, får stor betydning for dit brand i tiden efter Corona-krisen. Det er tydeligt nu, efter Danmark er ved at lukke op igen, at dette postulat er en realitet. For netop de brands, der har kunne holde momentum under nedlukningen, har også kunne skabe omsætning, og dermed holde sig kørende. Det har betydet, at de virksomheder, der har ageret proaktivt og digtalt under nedlukningen, dermed også er kommet stærkt ind i denne krise. Hvilket betyder, at de kommer stærkt gennem krisen og ude på den anden side styrket – en vigtig pointe, i den måde, man har, eller vil orkestrere sin markedsføring og kommunikation med forbrugerne på, og måske med nye kunder til følge.
Over den sidste tid, er vi stødt på mange eksempler, på god og relevant udnyttelse af de nære, sociale medier. Det er alt fra opslag via Instagram og Facebook i form af videoer med små videopræsentationer af fx tøj-kollektioner og produktpræsentationer. På den måde er butikkerne via ekspedienterne, kommet tættere på kunderne, hjemme i stuerne – det har skabt en mere intens form for dialog; brand og kunde imellem.
De nære (sociale)medier, har dermed givet de små (d)en styrke, som de store brands og virksomheder har svært ved at matche. Vi ser virksomheder, der faktisk formår at udvise en såkaldt nær distance ved hjælp af de sociale medier. Eksemplerne er mange, men blot for at nævne nogle stykker, kan jeg nævne:
- Vault of spirits – en lille webshop i Holbæk, hvis omsætning blev 6-7 doblet, blot ved hjælp af en enkel idé, om at lave virtuelle gin-smagninger med kunderne; hvis de købte et smagesæt.
- Eller Sportmasters, der udviklede landingpages pba. af adfærdsdata til hjemmetræningsudstyr; og den vej rundt formåede at øge salget, inden for en ellers “stille” kategori.
- Eller den lille tøjbutik ved Kolding, der hver dag lægger videopræsentationer ud med forslag til sæt, som kunderne kan bestille via webshoppen
Og som den nation af hardcore nethandlere, 84% af danskerne handler online, er det nok en selvfølge, at vi ville reagere sådan, kunne man sige. Det ses meget tydeligt, i den måde, vi har grebet denne krise an på – og det viser også, hvor forskellige den er blevet grebet an. Mens nogle har måtte kigge langt efter kunderne og dermed omsætning, har andre taget den digitale ske i den anden hånd, og handlet; på nye og kreative måder, og med succes.
Kvantum Copenhagen afholdte før påske, i samarbejde med Copenhagen Business Hub, et webinar, der handlede om, hvad små og mellemstore webshops, kunne gøre ift. online markedsføring i Corona-krisens første uger og efter.
Vi kaldte dette seminar for: Optimering af din online forretning nu og efter krisen.
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner
