De store online platforme kræver en separat online strategi

Over hele landet er danskerne strømmet til butikkerne efter den delvise genåbning af detailhandlen den 1. marts. Det har resulteret i et markant boom i detailsalget, som er steget med næsten 20 pct. fra februar til marts, og det markerer det højeste niveau i detailsalget, der nogensinde er registreret. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge Finans.dk. Der er så småt ved at komme gang i hjulene igen særligt med restauranter og storcentre, der også begynder at åbne gradvist. De nyeste tal fra Danmarks Statistik vidner om, at der potentielt venter os en stor stigning i forbruget og ikke mindst i detailsalget.

Og det er butikkerne vel undt, for selvom mange butikker har stablet online løsninger på benene i den seneste tid, og kunderne er blevet mere orienterede mod at handle online, så har det ikke helt været nok til at holde hånden under forbruget. I første kvartal af 2021 lå detailsalget nemlig 3,6 pct. under niveauet fra de sidste tre måneder af 2020.

Ikke desto mindre har de store online platforme nydt godt af den øgede online handel, som har braget igennem i det seneste års tid. Ikke mindst online platformen Boozt, der i sin årsrapport for 2020 har kunne berette om +27% vækst i omsætningen til godt 4,4 mia. SEK i 2020. Også på antallet af ordrer har man hos Boozt kunne se en stigning på +28,5% til godt 5,5 mio. ordrer i 2020. Det er bestemt ikke små tal, og det vidner om, at vi stadig i høj grad foretrækker online platformen. Ofte fordi de store platforme tilbyder fordelagtige priser, rabatter, kampagner osv., der tiltrækker forbrugeren. Men hvad skal du som virksomhed gøre for at følge med, når de store platforme kan tilbyde bedre priser på sortiment, end du selv kan?

Online platforme kan skabe en konkurrence ulempe for dit brand

Digitale platforme er såkaldte tosidede markeder, som bringer kunder og virksomheder tættere sammen. De er med til at sænke forbrugernes søgeomkostninger ved at gøre det nemt at finde relevante produkter, og derfor er platformene så tiltalende i forbrugerens øjne. På den anden side kan netværkseffekterne og skalafordelene for de store platforme føre til, at de opnår stor markedsmagt, hvilket kan give udfordringer for virksomheder, der benytter platformene som salgskanal. For mens de store platforme kan være med til at skabe øget synlighed online og adgang til nye kundegrupper, så er bagsiden af medaljen, at virksomhederne ofte afgiver en masse data til selve platformen. Data som er værdifuld for ens brand.

Derudover kan det være svært at få indsigt i, hvordan platformene rangerer produkterne, eller få medbestemmelse i forhold til prissætning og generelle handelsbetingelser, hvorfor du som brand kan ende med at konkurrere mod dig selv – i hvert fald hvis man tænker i forhold til data. Fordi hvis kunden altid går til billigste udbyder eller den med de bedste handelsvilkår, så kan man potentielt ende med at miste værdifuld data om kundernes forbrugsmønstre til online platformen og i sidste ende ligge og konkurrere om, hvem der skal have trafikken fra kunderne.

Tænk nyt i forhold til en separat online strategi

Dét at have den rette strategi i forhold til store online platforme såsom Boozt, Zalando, Miinto m.fl. har fået så stor indflydelse på brands og priser, at det er blevet nødvendigt med separate strategier, der er skræddersyet til platformene. Mange oplever fremgang i deres online-wholesale, men det er ofte en fremgang, der skader brandet i sin direct to consumer tilgang, når man kigger isoleret på P&L. Hvordan stiller man sig som brand owner i en sådan situation? Brandet risikerer nemlig at blive svækket på den lange bane.

Som virksomhed er man i hvert fald nødt til at tage stilling til de online platformene – om man vil stige på toget eller stige af. Hos Kvantum rådgiver vi i Amazon og andre platformsstrategier ud fra et e-commerce marketingperspektiv samt andre former for annoncering via Google, Bing, Amazon og sociale medier. Kontakt Morten Jensen på +45 27 20 30 47 / mj@kvantum.com eller Martin Jagd Graeser på +45 53 77 15 54 / martin@kvantum.com, hvis du vil tale mere med os om din online strategi.