E-commerce er ikke kun strategi, men også eksekvering for bestyrelse og direktion

Det er ikke nok med en fin online-strategi på papir. Slaget slås, når der skal eksekveres, og mange danske virksomheder undervurderer opgaven. Det øverste ledelsesniveau mangler de rette kompetencer og erfaringer.


”Et er søkort at forstå, et andet skib at føre.” Denne Ludvig Holberg-vending melder sig ofte hos mig, når talen falder på danske virksomheders bestræbelser ud i digital transformation, specielt e-commerce.

Direktion og bestyrelse har accepteret online som vejen at gå, og i mange tilfælde bliver der også sagt og skrevet de rigtige ting. Men når det kommer til eksekveringen, halter det. Det er som om, man endnu ikke har forstået, hvor omfattende og krævende det er at etablere en succesrig e-commerce forretning. 

Det kan blive meget bedre

Nogle vil nok indvende, at det ikke passer. De sidste par år har budt på et boom i online-handel, hvor mange virksomheder er vokset betragteligt. Men det er sket på en billig baggrund, hvis jeg skal sætte det på spidsen. For kunderne var jo mere eller mindre tvunget til at handle online pga. Covid-19. 

Jeg talte for noget tid siden med en virksomhed, der med stolthed fortalte om tocifrede vækstrater online i de senere år. Men da de fortalte i detaljer, hvad de havde gjort, var der masser af fejlgreb. Forkerte kanalvalg, utilstrækkelige analyser, kortsigtede tekniske valg og suboptimeringer. Det kunne altså være gået meget bedre. Og nu da pandemiens effekt er mindre, falder online-omsætningen mere end nødvendigt, fordi man ikke har bygget forretningen rigtigt op.  

Fra papir til handling

Hvad er det så, der kan blive bedre? Mest af alt skal bestyrelse og direktion bevæge sig fra fra papir til handling, hvilket er to vidt forskellige størrelser, jf. Holberg. Handling til at etablere en succesrig e-commerce forretning kræver et vidtfavnende sæt af erfaringer og kompetencer inden for forretning online, og jeg kan komme i tvivl om, de er til stede på øverste niveau i mange danske virksomheder. Hvis ikke, er det bestyrelsens ansvar at ruste virksomheden med de rette færdigheder for at få succes online. 

Bestyrelsen må gøre sig klart, at selv om internettet nu har været med os i 25 år, er det ikke blevet nemmere at gøre forretning online, snarere tværtimod. Det er en kompleks affære, hvor forholdene konstant ændrer sig. Og det er markant anderledes end i den gode gamle, fysiske verden. Gennem hele værdikæden, fra markedsføring over distribution til supply chain. 

Nu skal der f.eks. ikke længere sælges og leveres i bulk til et detailled. Nu gælder det enkeltstyksprodukter, hvor parametre som lagerstruktur, kundeservice, user journey, og dataanalyser skal gribes anderledes an. Og hvilke af disse parametre er de vigtigste i forhold til konkurrenterne? Det er der overraskende få virksomheder, der kan svare på. Men det er et must, hvis den digitale transformation skal virke. Det er ikke realistisk at forvente, en eksisterende forretning uden videre formår at lave e-commerce. Det er bestyrelsens ansvar nå og stå ved den konklusion. 

Kom i arbejdstøjet

Samtidig skal den øverste ledelse indstille sig på, at transformationen sandsynligvis ikke bliver nem. Vi taler om en markant omvæltning, hvor virksomheden skal til at agere anderledes på en række fronter og samtidig favne nye discipliner som dataanalyse og agil udvikling samt tekniske metoder som microservices i infrastrukturen. 

Men alt dette er nødvendigt. Bestyrelse og direktion skal gå forrest ved at erkende opgavens omfang og erhverve de rette kompetencer til at udføre den. Med andre ord, kom i arbejdstøjet og erkend, at det handler om eksekvering. Nøjes man med en strategi, der tager sig godt ud på papir, er det for lidt. Så er man kun nået til søkortet, men har endnu ikke lært at føre skibet.


Dansk e-handel går baglæns – eller gør den?

Læs også: Dansk Erhverv: Forbrugertilliden styrtdykker – bare ikke på nettet

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

E-commerce er ikke kun strategi, men også eksekvering for bestyrelse og direktion