E-eksport er et hit, men er det for alle?

Danske virksomheder har godt gang i den traditionelle eksport. Det har DI konkluderet i en analyse – men det ser anderledes ud for e-eksporten.

Tal fra Eurostat viser, at godt 40% af danske virksomheder, der også er tilsede på nettet, eksporterer online. E-handelsanalysen for 2021 fra Dansk Erhverv viser, at kun 3 af de 20 mest besøgte webshops i danmark er udenlandske. Det kan der være mange årsager til. En af dem kan være, at vi i Danmark er gode til at være online, gode til at handle og har et godt, bredt udvalg. Uanset hvad, viser analysen fra Euostat også at kun 37% er ude i verden online – så e-eksport er ikke for alle – endnu.

Mange går glip af markedspotentiale

Vi oplever tit, at virksomheder kommer til os med ønsket om at ville ud i Europa med deres produkter, og sælge dem via online markedspladser eller deres egen sprogversionerede shop.

Mange af dem, er bare ikke klar til det, og er slet ikke færdige med at samle det omsætningspotentiale op, der er på deres hjemmemarked. Og det er en skam. For selvom vi er en søfartsnation, så skal vi fiske færdig i egen dam, samle alle de data op, der knytter sig til hvert salg og hver søgning, inden vi reber sejlene og stævner ud på de 7 online-have.

Går I med tanker om e-eksport? Så lad os tage en dialog, og se, om I er klar til det, eller om der er mere at hente på jeres hjemmemarked.

Tag fat i Martin Jagd Graeser
martin@kvantum.com

Ambitioner og investeringer skal følges ad

Samtidig er der mange udfordringer, når du som virksomhed vil ud i Europa. En af dem er investeringsvilligheden. For nok er det interessant at læse i DI nyhedsbrev, at der er store gevinster vede-eksport: Der er 171% højere (median)indtjening pr. ansat ved at kombinere online handel, eksport og e-eksport.

Sagen er bare den, at virksomheder i Danmark med en omsætning på under 20 millioner, hverken har økonomien eller kundskaberne til at begive sig ud på et sådan ridt. Mange må opgive med uforrettet sag, hvilket naturligvis er ærgerligt.

Ambitionerne skal ikke styres af, om man har 1 til 2 millioner til medieinvestering for at komme ind på det tyske, svenske eller franske online-marked. For tit er det sådan, at ved at kigge med friske øjne på hjemmemarkedet, er der meget mere at hente – ikke kun i forhold til omsætning, men også data- og kanal-mæssigt.

Revider strategien og høst på hjemmemarkedet først

Ved at revidere strategien for hvordan man går til markedet (online), er der tit uforudsete landvindinger. For det kan godt være, at vi er et lille mand med kun godt 6 millioner indbyggere – men vi er i top tre i europæisk e-handel. Sagt med andre ord: Dine kunder er klar til at tale med dig og give dig deres opmærksomhed.

Budskabet herfra er derfor: få styr på dit hjemmemarked først, og vær sikker på, at det er 75% “udnyttet”. Først da skal du kigge dit online fundament igennem og sikre, at det er gearet til et udenlandseventyr. med alt hvad det kræver. Når du er klar anbefaler vi at starte med at få udfærdiget en markedsanalyse, herefter en strategi, der matcher jeres ønsker og behov, og som passer ind i det marked, I vil ind på.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

E-eksport er et hit, men er det for alle?