Facebook Audiences optimering

Segmenter, målgrupper eller audiences – kært barn har mange navne. På Facebook målretter man sine annoncer efter målgruppen, det vil sige, at man definerer sine budskaber og strategier i forhold til målgruppens adfærd og behov.

Audiences er for Facebook, hvad keywords er for AdWords

Ved at implementere en Facebook pixel på websitet og desuden anvender Google Tag Manager og Google Analytics, kan man definere de målgrupper, som er relevante at målrette sine annoncer til.

Det er almindeligt i mange virksomheder at planlægge aktiviteter på Facebook via en content plan eller et årshjul, og når man så ser, at der er højere brugerengagement end normalt, vælger man at booste sit indhold til venner af de følgere man selv har på sin Facebook side. Det kan også være, at man vælger at tilknytte et bredere publikum til sine annoncer, hvis man ikke oplever det engagement, som man havde forventet på et af sine Facebook opslag.

Der er en risiko for, at man rammer for bredt, når man kun vælger at tilknytte “venners venner” til sine annoncer. Det er lidt som hvis man kun bruger “broad match” på søgeordene i Google AdWords og ikke tilknytter negative søgeord. Sørger man for at optimere sin målgruppe, vil man i højere grad kunne ekskludere irrelevante brugere fra annonceringen. 

Audience research

Brugernes interesser og adfærd er altafgørende på facebook, og er den eneste konkrete mulighed, man har for at isolere og ekskludere brugere. 

Ræsonnementet for at målrette til “venners venner” er:

  • Folk som liker min Facebook side må have en større interesse i mit produkt, og derfor være mere tilbøjelighed til at foretage et køb
  • Deres venner må være ligesom dem, og må derved ligeledes være mere tilbøjelig til at købe produktet

Man kan opnå rigtig fine resultater med denne metode, men der vil være nogen udfordringer.

Den skæve Facebook ven

Udfordringen ved at målrette udelukkende til “venners venner” er,  at altid vil være nogen, som bestemt ikke ligner deres venner og bestemt ikke har de samme interesser og samme tilbøjelighed for at købe virksomhedens produkt. For disse personer, er produktet – og dermed annoncen – ikke interessant, og virksomheden vil spilde sit budget på at målrette annoncer mod dem. 

Audience optimering

Ser man nærmere på sine date, kan man aflæse fælles interesser og adfærd på tværs af sin nuværende følgerskare. Disse bør man tage højde for, når man arbejder med målgrupper.

Anvender man “venners venner” i sin målretning, kan man vælge at kombinere disse med interesser og adfærd, som er relevant for specifikt den målgruppe, man er interesseret i. På den måde, vil man kunne indsnævre og optimere relevansen af sin målgruppe betydeligt.

Brug Facebook insights
 
Nogen gange er det let at finde interesser og adfærd på tværs af sin målgruppe, men til tider kan det være vanskeligt. I Facebook har man mulighed for at oprette målgrupper ud fra remarketing pixels, tidligere brugere og brugere som man selv definerer. Disse målgrupper kan ses ind i Facebook insights, og her kan du desuden se en liste over interesser, som højest sandsynligt kan anvendes til at optimere målgrupperne.
 
Ved at bruge Facebook insights kan man bruge konkret data til at definere og optimere sin målgruppe i forhold til hvem, der rent faktisk køber eller er interesseret i at købe de produkter man sælger.

Hvordan tester man sine Audiences?

I stedet for kun at vælge “Venners venner” næste gang du ønsker at tilføje annonceringsbudget til dine Facebook posts, kan du lave en test:

I kampagnen oprettes der to annoncesæt:

A : “Venners venner” som har interesse “X” 

B : “Venners venner” som ikke har interesse “X” (udgangspunkt) 

Bemærk at det er muligt at lave flere annoncesæt med andre interesser. Husk dog, at de alle skal have tilstrækkelig budget for at testen virker.

Når testen er udført, kan du se hvilke resultater det har givet. Se på raterne, som fortæller effektiviteten af de forskellige annoncesæt:

Mål : Klik = CTR 

Mål : Konverteringer = CR

Mål : Engagement = Engagement/reach

 

Negative audiences optimering

Efter nogle optimeringsrunder vil du begynde at opdage, at det bliver sværere og sværere at skære målgrupper fra, som følge af manglende resultater. Når du når hertil kan det være en idé at begynde at lave negativ optimering, og lave test på hvor lidt engagement et segment har. Du kan f.eks. lave en test, hvor du sætter “Venners venner” + f.eks. “biler” som interesse. Når testen er kørt, kan du se om denne gruppe performede under udgangspunkt og om du derfor bør eksludere dette segment fremover. 

Konklusion 

Optimering af målgrupper/audiences vil resultere i datagrundlaget for at ekskludere de målgrupper, som ikke er relevante for annonceringen, og som bruger både budget og ressourcer at annoncere til. Optimering er en kontinuerlig opgave, som altid bør blive udført for at opnå de bedste resultater ved annoncering på Facebook og andre medier.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

Facebook Audiences optimering