Facebook vil gøre Amazon kunsten efter

Facebooks stifter Mark Zuckerberg har i et interview til Business Insider den 19. maj fortalt, at verdens største sociale medie nu for anden gang vil prøve at få brugerne til at handle via Facebook.

Facebook inc. lægger nu de helt store kræfter i at få succes med at skabe en udfordrer til Amazon – vi har sidste år set Google gøre det samme, da det nu er tydeligt for alle, at Amazon har fat i noget unikt i forhold til handel på nettet. Det handler altså ikke længere udelukkende, for nogle af parterne (Facebook eller Google), om at indeksere og administrere informationer, for de mange milliarder brugere, som hver dag tilgår de to platforme.

Facebooks nye tiltag kommer til at hedde “Facebook Shops” og vil fungere på en række af de sociale mediers platforme heriblandt Facebook, Instagram og WhatsApp. Det vil give deres mere end tre milliarder brugere mulighed for at handle via ét produktkatalog.

Som mange nok kan huske, så har Facebook for år tilbage forsøgt sig med lignende tiltag, uden det har afstedkommet nogen særlig succes –  ”Facebook Page Shop” hed en af forsøgene, som aldrig rigtig fik luft under vingerne. Men denne gang har Hr. Zuckerberg selv smøget ærmerne op og taget arbejdshandskerne på, hvilket betyder, at han selv er stærkt involveret i udviklingsprocessen.

Hvorfor netop dette sats lige nu, og igen?

Man kan spørge sig selv; hvorfor netop dette sats nu igen? For de forrige forsøg har sandt for dyden ikke været nogen succes for selskabet. Men sagen er den, at med Googles lancering af Google shopping action i USA og Frankrig sidste år, og Amazons konstant stigende markedsandel – ikke kun i USA, men også i Europa – ja, så er der ingen vej uden om for det sociale medie Facebook.

Det forholder sig nemlig sådan, at Amazons seks markedspladser i Europa, som tæller Tyskland, Frankrig, UK, Italien, Holland og Estland, giver mulighed for salg og køb af varer for 73 % af det samlede europæiske websalg. Et kæmpe potentiale, som ikke kun giver omsætning til selskaberne, men også høster brugerdata, som er langt mere brugbare end de data, Google eller Facebook kan høste i dag via posts, søgninger m.m. Corona har naturligvis fremskyndet denne digitale evolutionære handling for Facebook. Vi har også set det hos danske e-handelsvirksomheder, hvor COVID-19 har fået mange virksomheder til at investere yderligere eller fremskynde nye veje ind på nettet. For blot at nævne nogle få; Plantoramas fremrykning af hjemmelevering af blomster et år frem, Salling Groups e-satsning inden for dagligvaresalg eller Matas’ kæmpe investering i at nå forbrugerne på nye digitale platforme. 

Det samme gælder naturligvis også for konglomeratet Facebook inc. Mark Zuckerberg udtaler til det amerikanske nyhedsmedie Business Insider, at de (Facebook) godt var klar over, at det var deres fremtidige retning at understøtte online handel. Nu sker det bare væsentligt hurtigere. Giganternes kamp har været i gang længe, men at Facebook nu også melder sig på banen, vidner om, at slaget kommer til at stå på flere niveauer og platforme – også her i Europa. Og med JD.com og Alibabas indtog i Europa i henholdsvis 2018 og 2019 – ja, så kommer det ikke til at gå stille for sig, når forbrugerne skal vælge mellem hvilke platform, der skal have deres e-handelsdata og ikke mindst køb.

Det er naturligvis ikke kun corona-krisen, der på 6-8 uger har sat skub i denne udvikling, det har været igang i mange år. Men der blev sat turbo på denne udvikling, da COVID-19 først blev spottet i Italien og Frankrig. Det kan læses af de tal, som bl.a. Eurostat, DI og Fly Research har vist – dels at 84% af danskerne nu handler online, og at 54% af alle europæerne nu gør det samme; handler online. Og så det faktum, at online pharmacy er modnet og øget med 28% på få uger, siger alt om, hvorfor fokus på e-handelsplatforme hos de store konglomerater er, som det er. For alle områder inden for forbrugsgoder; FMCG, medicin og underholdning er blevet et objekt for salg via nettet.

Hvem der vinder denne kamp, kan kun tiden vise.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

Facebook vil gøre Amazon kunsten efter