Google affyrer skud mod Amazon med ny “Buy On”-feature
Google har introduceret deres nye feature “Buy On Google”, og går i haserne på Amazon med deres one-stop shopping princip. Den nye feature er en checkout, der giver køberne mulighed for at købe varen med det samme i selve Google søgeresultatet med Google Wallet frem for at skulle omdirigeres til webshoppens hjemmeside. Google fratager retailere, der benytter sig af denne feature for det såkaldte “comission fee”. Det skal dog siges, at denne feature kun fungerer på smartphone eller tablet og ikke på computer. Buy On Google vil være tilgængelig på alle markeder i starten af 2021.
Den nye feature gør det nemmere for købere at købe direkte på Google, hvor de formentlig allerede har en profil frem for at skulle til at oprette sig på en potentiel ny hjemmeside. Men spørgsmålet er om det udelukkende er opløftende nyheder for shops, der annoncerer på Google? Google siger selv om deres nye initiativ, at det handler om “providing all businesses – from small stores to national chains and online marketplaces – the best place to connect with customers, regardless of where a purchase eventually occurs”.
På den ene side vil denne nye feature formentlig kunne skabe en stigning i salget for de shops, der annoncerer på Google, men på den anden side skaber det ikke trafik til din egen hjemmeside På samme måde ejer Google de data, der kan være værdifulde for din virksomhed i forhold til at se på f.eks., hvordan køberne konverterer. Derudover kan det blive problematisk at foretage værdifulde retargeting kampagner med Googles “Buy On”, optimere dit site, arbejde med kundeoplevelse m.m. – i hvert fald som det ser ud nu. Det ændrer Google formentlig på et tidspunkt. For det at være orkestrator af internettet, som Google er, kræver, at der er sites og shops at orkestrere. Og som det ser ud med dette koncept og modtræk til Amazon underminerer Google sin egen eksistensberettigelse.
Ligesom med Amazon eller eBay overlader du som retailer i teorien en del af kontrollen over dine kunder til en tredjepart. På den anden side giver facilitatorer som Amazon og eBay og nu også Google formentlig flere transaktioner til din webshop. At overlade kontrollen til disse mastodonter må ses som en del af gamet, hvis du vil lege med og bruge deres platforme til at nå bredt ud. Du vil dog gøre klogt i at overveje din strategi som virksomhed – vil du f.eks. gerne nå køberne med “add-on sales”, så kan det blive svært med Googles Buy On, men omvendt vil det være en mulighed på din egen webshop.
Mens der findes gode argumenter for ulemperne med Googles Buy On, så skal denne nye feature nok anskues i lyset af, at du formentlig vinder flere kunder på den lange bane. Selvom du ikke har fuld kontrol over din kundedata, så ville du (måske) i visse tilfælde ikke vinde kunden uden Googles Buy On. Under alle omstændigheder giver det stof til eftertanke, når Google introducerer nye features som denne, og det giver måske også anledning til at genbesøge sin strategi som virksomhed, der annoncerer på Google.
Fakta:
Normalt kan du bruge en retargeting kampagne, hvis en køber har besøgt din hjemmeside via en Google Shopping kampagne – så er retargeting kampagnen med til at markedsføre din webshop til denne bruger, når de fremover benytter Google.
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner
