Hvad driver Danmarks e-handel?

Der er ikke noget nyt i, at Danmark har fart på, når det handler om e-handel. Og slet ikke, når man kigger på, hvor ivrige danskerne er i forhold til nethandel.

Interessen er så stor, at danske interesseorganisationer er ude i dagspressen med jævne mellemrum og erklærer død over nettet; fordi det stjæler så meget omsætning fra den lille butiksindehaver. En interesse, der bunder i en frygt, der bliver et udtryk for magtesløshed, men som med Covid-19 vist kunne vendes til en fordel. Mange små butikker fandt pludselig ud af, at nettet var en gave og håndsrækning for dem. En håndsrækning, der på afstand trak deres kunder tættere på dem, og dermed skabte loyalitet og dialog. Dermed viste Covid-19 en anden og mere pragmatisk side af e-handlen i Danmark, samt en anden side af den danske “e-handler” og ditto forbruger. 

Ikke nok med at Eurostat udkom med helt vilde tal om danskernes europæiske andenplads for 2019 inden for e-handel (med hele 84%), kun overgået af vores naboer mod vest; Storbritannien med 87%, så formår vi alligevel i lille Danmark at modne markeder på nettet. Det forholder sig nemlig sådan, at danskerne i 2019 brugte 146 milliarder DKK på e-handel, hvilket er endnu en rekord – slået med hele 13% siden 2018.

Ifølge Statista, som følger den globale e-handel nøje, så vil den globale e-handel ramme det svimlende beløb af $477 milliarder i 2020. Og statistikkerne herfra plejer at holde stik. 

Corona eller ej. Nettet har fart på. Og forbrugeren lige så.

Med føromtalte 84% af danskerne, der handler på nettet, så er der en loyal skare af e-handlere, der egentlig bare sidder derude og venter på, at dine varer skal lægges i deres kurv. Det forholder sig nemlig sådan, at danskernes interesse for e-handel vil stige fra 84% til 85,4% med udgangen af 2020, og dermed vil ramme et endnu højere niveau end UK med udgangen af 2020.

Markedspotentialet er stort i Danmark

Jeg møder ofte CEOs og CMOs, der mener, at den eneste måde, at udvikle deres e-commerce salg på, er ved at kigge på e-eksport og få versioneret deres shops til tysk, svensk, fransk m.fl. for at opnå et tocifret salg i omsætning.

Typisk glemmer virksomhederne, at Danmark er et meget modent e-commerce marked, der slet ikke er udnyttet til det fulde endnu – der er markedsandele for millioner at hente. Danmark har i 2020 3,8 millioner onlinehandlende. Og dette er et tal, der bare stiger og stiger år for år, når man ser på Statistas fremskrivninger. Kigger man til vores naboland Sverige, så viser tallene, at Danmark allerede er et modent e-commerce marked med brugere, der har sunde e-handels vaner, som holder ved, og som er købevillige i forhold til dagligvarer, tøj og sko (fashion).

Coronakrisen gjorde en lokal og global forskel i måden, vi til gik nettet på. Ifølge FDIHs tal, så stiger gennemsnitsalderen for de handlende på nettet – det er ikke længere kun de “unge” og børnefamilierne, der handler på nettet. Aldersgruppen +75 er for alvor kommet med på e-handelsvognen. Folder man tallene lidt ud, så er det danskerne over 75 år, der er den procentmæssige topscorer med en stigning godt 65% under Covid-19, mens aldersgruppen 65-74 år har sat e-handelsaktiviteten op med 25%. Tallene falder naturliugvis lidt tilbage i de kommende mdr., men tendensen er der. Flere handler på nettet, også den målgruppe af ældre, som førhen svorede til klassisk retail. 

Ikke alene er de ældre kommet med ombord på e-handlen, men danskerne er faktisk også det folkefærd på verdensplan, hvor flest bruger en smartphone (77%), og 1 ud af 4 onlinekøb bliver af danskerne foretaget på en smartphone. Der er ingen tvivl om, at danskerne for alvor er blevet digitale, og at denne tendens allerede har sat sig som en del af kulturen og den måde, vi tænker og agerer på. Fremtiden er digital på flere parametre, end vi kan forestille os lige nu, og ligeså det potentiale, der er for virksomheders onlinesalg – det har vi fået slået fast én gang for alle; både når vi ser tilbage på coronakrisens indflydelse på e-handlen i Danmark samt de tal, der knytter sig til e-handlens udvikling over tid, som netop beskrevet. De data, der blev indsamlet blev indsamlet via brugeres mobiltelefoner; da det var der det meste af trafikken kom fra.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn