Hvordan skriver man SEO-venlige tekster?

Hvordan skriver man en god SEO tekst eller SEO venlig blogpost i 2017?

Ovenstående er et spørgsmål, vi ofte får. Det grundlæggende svar er at skrive dit indhold så det bedst muligt besvarer de spørgsmål din målgruppe har, men derudover har vi en række små tricks og tips, du kan udnytte for at hjælpe netop det, som du har skrevet, til tops på Google i 2017. Denne artikel bygger videre på vores artikel om de generelle SEO faktorer der er vigtige i 2017.

1. SEO venlige webadresser

Jo kortere en webadresse/URL er, og jo mere sigende selve indholdet på siden er, jo mere hensigtsmæssigt er det i forhold til SEO. Se derfor webadresser som en helhed og undgå at bruge fyldord, intetsigende ord og tal, gentagelser af ord samt lange og kringlende mappestrukturer.

Det kunne være en webadresse som denne:

https://www.kvantum.com/blog/guide-seo-tekst

2. Antal klik fra forsiden

Jo vigtigere en webadresse er, jo færre klik bør der være til den fra forsiden. Hvis man kommer over tre klik, kan det være hæmmende for SEO placeringerne, da Google ikke antager, at webadressen er vigtig.

3. H1-tag

H’et i H1 står for headline, og betyder altså overskrift. Det er et simpelt HTML tag, der ser således ud 

indsæt din tekst

 som sættes omkring din overskrift på hver eneste side. Et H1-tag bør altid indeholde søgeordet, og bør altid forekomme i starten af din tekst/indlæg. Der må helst kun være ét H1 tag på hver side. 

4. Sæt det vigtigste søgeord i starten af dine title tags

Title tagget for en webadresse er det første man ser på, og det har stor betydning både i forhold til SEO og i forhold til hvor mange klik, søgeresultatet skaber. Grundreglen i title tags er, at det vigtigste søgeord skal stå først, hvilket både er af hensyn til Google, men også brugerne, der således nemt kan afkode sidens indhold og formål.

5. Uddybende ord i title tags 

Er der mulighed for det, så inkluder ord i title tagget, der typisk vil kunne indgå i søgninger i kombination med dit søgeord. Det vil ofte skabe øget synlighed og mere trafik på de mere præcise søgninger. Disse søgefraser vil indirekte kunne forbedre rangeringen på selve søgeordet. 
 
Disse er ofte årstal eller en handling forbundet med det der søges på. Eksempelvis “2017” eller “skriv”. 

6. Multimedie-elementer

Variation i en sidens indhold vil oftest forbedre sidens SEO værdi, og samtidig giver det en forbedret brugeroplevelse og øger dermed chancen for at de besøgende opholder sig i længere tid på websitet. 
Et varieret indhold kan være at anvende video eller billeder, men også f.eks. punktopstillede lister etc. Prøv for så vidt muligt altid at anvende mindst ét element, der kan fange den besøgende opmærksomhed, så de opholder sig længere tid på din side og ser mere af dit indhold.

7. Hensyn til søgeord i starten af brødteksten

Google vurderer, at begyndelsen af brødtekster er mest sigende ift. websidens overordnede fokus. Dette er formentlig fordi, dette område ofte vil være en intro til resten af sidens indhold. Nævn derfor altid søgeord i det første afsnit af brødteksten. 

8. H2- og H3-tags

Udover det vigtige H1-tag har H2- og H3-tags også betydning for SEO omend i mindre grad. Her er det også en fordel at nævne søgeordet eller et synonym. Brug med omtanke, efter en hierarkisk struktur, og se det som en måde at guide de besøgende på.

9. Links i din tekst!

Der er både interne links, der linker til andre steder på din egen hjemmeside, og så eksterne links, som linker til andre domæner (hjemmesider).
Du må gerne linke til andre domæner. Et relevant link til et andet domæne øger din troværdighed hos Google. Linker du slet ikke til andre domæner eller kun via NOfollow links, strider det imod Googles SEO parameter.
Via de interne links er det muligt at flytte synlighed fra websider, der ikke længere er i fokus til sider, der er i fokus. Se derfor efter relateret indhold, når du skaber nyt indhold og opret interne links ud fra dette. F.eks. er det normalt, at blogposts understøtter og linker til andre sider med indhold, der kan give leads eller værdi på anden måde, men andre typer sider end blogposts bør også have interne links.
For både eksterne og interne links gælder det om at lave en relevant anchor tekst. Derfor bør man ikke linke fra ord som “her” eller “klik her”, men snarere på teksten, der forklarer hvad der linkes til. 

10. Relaterede ord til søgeordet i brødteksten

Google har med RankBrain forbedret evnen til at forstå samspillet mellem ord og til at aflæse en websides formål. Det betyder, at det ofte vil være en fordel at anvende relaterede ord – især hvis de står nær hinanden i hele sætninger. Dette vil give signal til Google om kvalitetsindhold og antyder en ekstra relevant brødtekst. Som bonus vil det endda medføre synlighed på søgefraser indeholdende det relaterede ord samt det primære søgeord.
 
I dette tilfælde kan det være uddybningen af forkortelser, altså ordet SEO der er Search Engine Optimization eller ord der kan forklare hvad man ønsker med SEO hvis man ikke kender begrebet, altså, “få flere besøg fra Google”.

11. Billedoptimering

Google kan ikke aflæse billeder. Benyt derfor Alt-tekster indeholdende det valgte søgeord. Det giver Google en idé om hvad et billede forestiller – optimalt set ved benævnelse af søgeord. 
Anvender du et CMS findes der mange gratis værktøjer, der kan optimere størrelsen af billeder uden at gå på kompromis med kvaliteten, og det vil oftest optimere din sides hastighed. En langsom side er hverken hensigtsmæssigt for søgemaskinerne eller for dine besøgende.

12. Længden af brødtekst har betydning

Jo flere ord, der inkluderes på en webside, jo nemmere vil siden kunne opnå gode placeringer på Google. Den optimale tekstlængde ift. Google er 1.500 ord, men det vigtigste er, at det relevant tekst og tager udgangspunkt i brugernes behov.

13. Indlæsningstid

Tiden det tager at indlæse en websides indhold er meget vigtig for den overordnede SEO indsats. Indlæsningsproblemer vil kunne afdækkes via Pingdom Website Speed Test eller Googles egen Pagespeeds Insights. Også her findes der en række værktøjer til forskellige CMS. Googles egen Pagespeed Insights tillader, at du kan downloade optimerede elementer, så du selv kan uploade dem til hjemmesiden efterfølgende.

14. Utilfredse besøgende

Når en person klikker sig ind på dit website f.eks. via et søgeresultat, men forlader siden igen uden at have klikket sig videre til andre sider på websitet vil det tælle som en “bounce”, og vil sende et negativt signal til Google om at siden ikke indfriende brugerens forventning. 
En måde hvorpå man kan påvirke en sides bounce rate i positiv retning, er ved at bruge interne links allerede i starten af brødteksten. Det giver den besøgende mulighed for at klikke sig videre til andet indhold i stedet for at forlade siden. Eller de føromtalte multimedie elementer, der nemmere fanger en bruger end en tekst-blok. 

15. Skriv fængende meta

De fleste CMS har felter, hvori du direkte kan skrive et en titel, ikke at forveksle med de title tags du bruger på selveste siden, og en meta beskrivelse. Titlen og meta beskrivelsen er det stykke tekst, der skal vække interessen hos brugeren, der har søgt på Google, og få dem til at klikke sig ind på netop din side. Skriv derfor meta beskrivelsen som en lille reklametekst. Moz har en god artikel om hvordan du skriver meta beskrivelser.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

Hvordan skriver man SEO-venlige tekster?