Hvorfor man ikke sletter en produktside

Når et produkt udgår på en webshop, f.eks. hvis det er udsolgt, sker det ofte, at man vælger at slette produktsiden på webshoppen. At slette en side er dog sjældent særligt hensigtsmæssigt set fra et SEO-perspektiv. Alle indgående links til den slettede side, vil vise brugeren en irrelevant side – ofte en generisk 404-side. Man risikerer derfor, at potentielle kunder forlader websitet og vælger at foretage købet hos en konkurrent i stedet. Naturligvis skal man ikke have synlige sider med produkter, som ikke er tilgængelige i webshoppen, men der er andre og meget bedre måder at tilgå udgåede produkter. 

Undgå at miste SEO-værdi

At sende sine besøgende til en generisk 404-side er ikke brugervenligt, og siden vil efter ganske kort tid ikke længere være indekseret på Google. Google fjerner disse såkaldte døde links løbende. Har man døde links på websitet, risikerer man at miste sine placeringer på de organiske søgeresultater. 

I almindelig praksis snakker man om tre forskellige metoder at håndtere udgåede produktsider på: Anvendelse af 301 redirect, en alternativ landingsside eller en tilpasset 404-side. I det følgende diskuteres de tre metoder, så du bedst kan vurdere hvilken løsning du vil bruge. 

301 redirects

En korrekt metode er at oprette en automatisk viderestilling, kaldet redirect, der automatisk fører den besøgende til den bedste alternative side på webshoppen – vi anbefaler kategorisiden til det udgåede produkt. Anvendes redirect til f.eks. en anden produktside, risikerer man at forårsage uønskede redirect chains, hvis dette produkt også udgår. 

I tilfælde af at den udgåede produktside får links fra andre domæner/websites, vil der især kunne ske et tab af SEO synlighed. Jo hurtigere man laver et redirect fra en udgået side, jo mere synlighed bliver overført til den relaterede side, og jo bedre brugervenlighed oplever de besøgende.

Fordele og ulemper ved 301 redirects

Anvendes 301 redirect vil en høj grad af den SEO-værdi produktsiden har, blive videreført til siden, man linker til. Redirecter man til en kategoriside, løfter man således denne side SEO-mæssigt. 

Dog skal man være opmærksom på, at en kategoriside ikke er lige så specifik, som en produktside, og derfor ikke vil være relevant på mange af de søgefraser (longtail keyword) som produktsiden muligvis var relevant for.

Anvendelsen af 301 redirect kan ofte være en god løsning for brugerne. Hvis man laver meget grundige redirects, vil man fortsat give sine brugere relevant indhold, samtidig med man giver dem mulighed for at klikke sig videre til andre produkter inden for samme kategori, men samtidig er det et meget ressourcekrævende arbejde.

 

Automatiske redirects

Har man en webshop med produkter, der hurtigt udgår eller bliver udsolgt, kan det være en fordel at udvikle automatiske redirects. Det vil både være tidsbesparende og sikre at ingen udgåede varer medfører 404-sider og døde links. Muligheden for automatiske redirects er afhængig af webshop-løsningen.

E-handlen er i (realistisk) vækst

Afslutningsvis vil jeg dog alligevel sige, at e-handlen stadig vækster, dog mindre, og mange budgetter for 2022 er nok lagt for højt. Men renser man data kommer det nok ikke til at gå så skidt for e-handelsvirksomhederne. Så længe de kan få varerne hjem, griber ud efter de kunder, som er relevante for dem, og har den rette online dialog med kunderne via nyhedsbreve, events mv. kan 2022 sagtens blive et fornuftigt regnskabsår.

E-handlen er med andre ord blevet en professionelt “spil”, hvor kun de bedste vækster sig ind i den nye e-handels æra.

Tilpassede 404-sider

En tilpasset 404-side er en anden metode, hvorved man undgår at brugeren ender på en generisk 404 side der ikke kan konvertere når de klikker på links til en udgået produktside. 
På en tilpasset 404-side kan man vise links til populære kategorier eller man kan have et søgefelt så brugeren selv kan søge sig videre på websitet. Man kan også vælge at designe sine 404-side som en brand-side – et godt eksempel på en virksomhed, der er god til dette er Lego.
 
Fordele og ulemper ved tilpassede 404-sider
For store virksomheder med et omskifteligt varesortiment, vil en tilpasset 404-side ofte være en god løsning. Når først 404-siden er opsat, kræves der intet andet arbejde når en produktside udgår.
En ulempe er dog at al SEO-værdi hurtigt vil gå tabt. Derudover vil det desuden ikke være ideelt for den besøgende at blive mødt med en 404-side. 
 
Af de beskrevne løsninger er en tilpasset 404-side den nemmeste løsning at implementere og vedligeholde, men samtidigt også den, der giver mindst SEO-mæssig effekt.

Alternative landingssider

Den sidste metode vi her præsenterer er at anvende en alternativ landingsside. Ideen er, at man ikke sletter produktsiden, men blot fjerner den fra menuen og kategorisiderne. Således vil der ikke være interne links på websitet, der kan lede brugeren til det udgåede produkt. En alternativ landingsside har til hensigt at skabe konverteringer/salg fra de brugere, der kommer ind til det udgåede produkt på anden måde. 
 
Hvis man ved at produktet kommer tilbage, vil man typisk anvende en side, der opfordrer brugeren til at afgive kontaktinformation (typisk e-mail) så de kan blive notificeret, når produktet er tilbage på webshoppen. Hvis produktet ikke kommer tilbage på webshoppen, vil man typisk anvende en side, der opfordrer brugeren til at købe et andet lignende produkt. Man anvender ofte et anbefalingssystem, der viser produkter som andre har købt sammen med det udgåede produktet eller andre relevante produkter.
 
Alternative landingssider kan typisk gemmes som templates, som kan anvendes, når et produkt udgår. Alt informationen på det udgåede produkt er fortsat tilgængeligt, så man risikerer ikke at miste SEO-værdi på baggrund af dette. 
 
Fordele og ulemper ved alternative landingssider
Hvis man ikke vil risikere at tabe SEO-værdi, og samtidig give sine kunder mulighed for at foretage sit køb på webshoppen, bør man vælge at anvende alternative landingssider. 
Hvis man har et stort og omskifteligt varesortiment, vil man hurtigt få mange sider meget hurtigt, hvilket kan risikere at blive uoverskueligt, hvis man ikke har struktur i sine URL’er. Samtidigt er det den løsning, der kræver mest tid at implementere.

Den rigtige løsning?

En god løsning kan ofte være at kombinere 301-redirects med alternative landingssider. Hvis det er et produkt med få søgninger på Google, kan 301-redirects fint vælges, men hvis det derimod er et produkt mange søger efter på Google, kan det betale sig at bruge tiden på at lave alternative landingssider. 
 
Uanset hvilken løsningsmodel man vælger, vil man være kommet langt i forhold til håndtering af udgåede produkter.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn