Lad falde, hvad ikke kan stå

Coronavirus-pandemien har efterladt lukkede butikker og indkøbscentre i ugevis. Mange retailere har kæmpet for deres overlevelse. Det har været særlig smertefuldt for de virksomheder, der allerede var i en økonomisk krise – med vigende salg i deres fysiske butikker, fejlslagne IT-projekter, der skulle bringe virksomhederne ind i 2020 og en mere digital, salgsfokuseret virkelighed. 

Arnold Busck blev et af de markante eksempler herhjemme, og er nok den virksomhed, hvor det gik op for de fleste af os. At reaktionstiden og en digital tonedøvhed blev et smerteligt farvel til en mere end 100 år gammel retailer, der måtte dreje nøglen om. Ydermere kan man nævne andre kendte brands såsom Masaii (i Norge og Sverige), Marc Lauge og Wagner blot for at nævne nogle få. 

I USA går det også hårdt for sig – Covid-19 har taget de første store, klassiske retailere med i faldet –  J.Crew har også indgået konkursbegæring, og flere vejrer morgenluft for samme strategi. For måske er det netop en nulstilling, der skal til for, at brands kan kæmpe sig tilbage, når USA og Danmark åbner igen. Ydermere kan man nævne J.C. Penney, Neiman Marcus, Sears og Brooks Brothers, som nogle af dem, der også overvejer konkurser eller salg som strategien for en rekonstruktion og dermed en “ny” tilbagekomst. 

Fælles for dem alle, er, at de ønsker at beskære deres store butiksnetværk for at gøre virksomhederne mere smidige og ikke så økonomisk tunge ift. dyre huslejer. Og netop deres store butiksnetværk bliver deres svaghed – et butiksnetværk, der før krisen var deres styrke. Men i en verden hvor alt blev vendt på hovedet på blot få døgn, blev deres manglende digitale tilstedeværelse deres svaghed – det de havde af styrke i retail, blev omvendt proportionalt deres undergang. De havde ikke den digitale råstyrke, der var påkrævet, og skulle til, for at overleve og dermed tage kampen op mod kæmpen Amazon og spillere som Nike, der klarer sig fænomenalt under denne tragiske krise.

Man kunne vælge at have den holdning til denne økonomiske og pandemiske udmattelseskamp, som al verdens retailere står overfor, blot er et udtryk for, at nu bliver der ryddet ud blandt dem, der ikke kunne følge med, var for langsomme i deres omstilling fra den “gamle” økonomi til den “nye” og mere digitale. Men det vil være unfair.

For i USA faldt salget af tøj, ifølge NPR,  med mere end 50% i sidste måned (April, 2020). I Danmark har vi ikke set lignende fald; vi ser fald, men ikke i 50% størrelsen.

Ifølge Emarsys’ analyse er det de detailvirksomheder med størstedelen af salg i fysiske butikker, der under coronakrisen har set størst fremgang i deres online salg. Disse havde en omsætning der var 8% højere i marts end på samme periode i 2019. Altså en markant fremgang i en periode som vi gennemgår lige nu.

Jeg vil mene, der er to årsager til, at det forholder sig sådan i Danmark: at 84% af danskerne, ifølge Eurostat, nu handler online – en 2. plads i hele Europa, kun overgået af UK, hvis de kan tælles med som et EU-land. Og så det faktum at det er virksomheder med størstedelen af salg i fysiske butikker, der i denne periode oplever den største vækst i online detailomsætning.

Corona-krisen vil dermed ændre mange ting for bestandigt, herunder e-commerce, der oplever en voldsom udvikling og dermed også modning. Der ligger her en uventet chance for danske og internationale virksomheder – hvis de formår at gribe den, da der i den senere tid, også før corona, har været tegn på, at konkurrencen er blevet betragtelig skærpet inden for e-commerce – J Crew var en af de amerikanske virksomheder, der mærkede dette. Den aktuelle situation har selvsagt ikke gjort situationen bedre, hverken for J Crew eller for andre der vakler under Covid-19. Vi ser derfor lige nu en modningsproces med faktor 100, hvor kun de stærkeste vil overleve. 

Intet bliver som før, og vi står over for et skelsættende ryk inden for alt e-commerce.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn