Multikanal marketing – en jungle i den digitale verden

Marketing, det er mange ting

For nogle år siden havde Stofa en række TV-reklamer, der på humoristisk vis parodierede den almene opfattelse af, hvilke typer, der er ansat i Stofa-koncernen.

Majoriteten af disse reklamer startede med følgende catch phrase: ”Marketing, det er mange ting!”, og selvom Stofa åbenlyst anvendte masser af humor og selvironi, så er førnævnte statement lige så sandt, som det er sagt. Marketing ER virkelig mange ting.

Sat lidt på spidsen, kan man sige, at alle tiltag, der i et eller andet omfang kan lede dine tanker på en bestemt virksomhed og/eller produkt etc., er marketing.

Når håndværkeren sætter sit firmanavn på varebilen, er det marketing, ligesom navn/logo på tøj, visitkort, hjemmesider, TV-kampagner, e-mails og meget mere er (eller i hvert fald kan være) marketing.

Nogle af disse tiltag kan man så argumentere for er PR eller branding el.lign., men det er blot varianter af det, det hele handler om, nemlig marketing.

Online marketing

Hos Kvantum Copenhagen beskæftiger vi os med online marketing, som også er en kæmpestor fællesbetegnelse for en masse forskellige tiltag/teknikker, men fælles for dem alle er, at de foregår online.

Vores ekspertise spænder vidt og bredt, men de tiltag vi arbejder mest med er:

Og ja – ligesom med alt andet i denne marketing-verden, er dette også nogle enormt brede termer, der dækker over et hav af forskellige muligheder. 

Men for at undgå, at der går fuldstændig ”Inception” i det, så er det disse paraplybegreber, som danner rammen.

Hvilke marketingkanaler skal man anvende?

Mange har – i større eller mindre grad – en perception af, hvad online marketing er, og hvordan det virker. Dog er der markant færre, der er bevidste om, at det rigtige mix af marketingkanaler faktisk kan spare dig for en masse penge, tid og besvær.

Hos Kvantum gør vi et stort nummer ud af at anskue hver eneste case, vi arbejder med, individuelt. Dette gør vi for at sikre, at vores forslag til marketingtiltag giver mening i den konkrete kontekst og for at danne et retvisende billede af den nuværende tilstand. Ved at være bevidst om historikken for et givent sites onlinemarketingtiltag, er det nemmere at tage beslutning om, hvad der skal gøres herfra for at nå i mål med div. ambitioner og målsætninger.

At spille på flere heste

”Det rette marketing-mix” er en frase, man ofte hører i onlinemarketing-verdenen. Men selvom det naturligvis giver god mening at få det rette mix af marketingkanaler, så er det ikke altid helt ligeså enkelt at sige, hvad det rette marketingmix er.

Ved – så at sige – at spille på flere heste, har man gode muligheder for at skabe nogle værdifulde synergier, som kan supplere hinanden på tværs af kanaler og derved hæve performance mere, end hvis man blot spillede på én hest.

Men hvor det at spille på heste er meget sort/hvidt, så er online marketing en del mere nuanceret. Du kan ikke stå på travbanen og spille på, at Black Beauty fører de første 180 meter, hvorefter Moneymaker tager teten indtil 5 meter før målstregen, hvor Tarok kommer forbi indenom og napper sejren til sidst.

Men det kan du i online marketing – og det BØR du!

Hvad er det rette marketingmix?

Ja, det er straks sværere at svare på, fordi det afhænger af mange ting. Men et ikke usandsynligt scenarie kunne være, at din hjemmeside får det meste af sine besøg fra organiske resultater på Google (SEO). Dog har I også nogle Google Ads annoncer, som sikrer nogle besøg, men slet ikke i nærheden af de organiske sessioner. I har også en nyhedsmail, som hver måned sendes til jeres abonnenter. Disse e-mails står for ca. 10% af trafikken til hjemmesiden.
 
Så, hvad skal du gøre nu? Hvilke kanaler skal du vælge fra for at minimere udgifterne og besværet med online marketing, og hvordan skal de tilbageværende kanaler sikre vækst?
 
Svaret er (formentlig), at du IKKE skal vælge noget fra, men i stedet arbejde mere dynamisk med dine kanaler.
 
Hvis dine Ads annoncer ikke trækker trafik, men de organiske resultater brager derudaf, så er det måske værd at se på, om du skal kanalisere energien fra dine Ads over på søgeord, du ikke ranker godt på organisk. Samtidig kan det være, at du skal ændre ordlyden i dine nyhedsmails og måske bruge disse nyhedsmails til at øge kendskabet til dine nye sider, så de får bedre placeringer i søgemaskinerne (SEO).
 
Dybest set handler det om, at div. ingredienser i din cocktail komplimenterer hinanden, og tilsammen skaber ”det rette marketingmix”.

Hvad koster online marketing?

Det er et rigtig godt, men samtidig ualmindeligt svært spørgsmål at svare på, fordi det afhænger af ufatteligt mange forhold, faktorer og variable.
For at illustrere min pointe, svarer jeg gerne et kontraspørgsmål; hvad koster en rejse?
For at svare på, hvad en rejse koster, er vi nødt til at have nogle ret vigtige variable på plads:
  • Hvor skal vi hen?
  • Hvor starter vi fra?
  • Hvor lang tid har vi til at nå frem?
  • Hvor meget betyder komfort på rejsen?
  • Hvad er dine forudsætninger for at befordre div. fartøjer? 
  • Hvad er din erfaring i ft. at anvende div. potentielle transportformer? 
Hvis vi nu siger, at vi gerne vil en tur ind til os (Kvantum) her på Toldbodgade i København, hvad koster det så?
 
Ja, det kommer an på, hvorfra vi starter vores rejse. Hvis dit udgangspunkt er Amalienborg Slotsplads, så er det meget billigt, og meget lidt tidskrævende, at komme til Toldbodgade.
 
Hvis dit startpunkt derimod er Ålborg, ja så er det lidt en anden historie…
 
Du kan flyve, tage toget, køre bil, bus, cykel, rulleskøjter, løbehjul eller noget helt syvende. 
 
Hvilken transportform du vælger, har ret stor indflydelse på prisen for rejsen.
 
Hvis du vælger at flyve, er det formentlig dyrere end at tage en bus, men til gengæld markant hurtigere. Dog er du også nødt til at tage stilling til, hvordan du kommer til Aalborg lufthavn, og hvordan du kommer fra Kastrup. Plus at du kan vælge forskellige komfortniveauer på flyveren (og i fm. transporten til og fra div. lufthavne) som også influerer på prisen.
 
Dermed er det – uden alle variable – meget svært at svare på, hvad en rejse koster – og det samme gør sig gældende når vi taler online marketing.
 
Dels handler det om, hvilke tiltag der konkret er behov for i en given case, ligesom det handler om, hvad der er af økonomisk råderum i et marketingbudget, hvad målsætningen med den konkrete online marketing indsats er, og hvor lang en tidshorisont der er til at indfri denne målsætning. Dermed er udgangspunktet heller ikke uden indflydelse, da det selvsagt er nemmere at øge farten på en allerede rullende træstamme, end det er at få en stilleliggende træstamme til at rulle.

Generalister vs. Specialister 

Der er ingen tvivl om, at online marketing i sandhed ER mange ting. Derfor er det også svært at mestre det hele. Man taler meget om generalister vs. specialister, da der er stor forskel på, hvorvidt du ved lidt om en masse, eller om du ved alt om noget meget konkret, og dermed er en mester i din metier.
 
Hos Kvantum Copenhagen er vi SPECIALISTER. Vi bruger meget energi på at holde os up to date indenfor vores respektive fagområder, hvilket sikrer, at vi er skarpe på at kunne definere, hvad det rigtige marketingmix vil være i en given situation.

Skal vi også hjælpe dig?

Har du brug for at få gået dine online marketingtiltag efter i sømmene eller tage din online marketing til et nyt niveau, er du altid meget velkommen til at kontakte os.
 
Hver dag hjælper vi vores kunder med at indfri deres målsætninger, og vi kan også hjælpe dig.

Michael Grønlund
E-commerce SEO-specialist hos Kvantum Copenhagen