Online detailomsætning oplever store stigninger over hele Norden

Din retail investering gennem årene er (måske) ikke tabt, blot fordi den fysiske verden er lukket ned – nyeste tal fra Emarsys bragt af DI, viser at de virksomheder med størstedelen af salg i fysiske butikker, er dem der oplever den største vækst i deres online detailomsætning. Interessante tal og konklusioner, netop i en tid, hvor de fysiske butikker er så hårdt ramt på likviditet og manglende kunder.

Det viser også, at de der har haft en reaktion, der var omstillingsparat, på en måde, så man kunne flytte kundernes efterspørgsel online, har kunne vinde store online markedsandele.

Vi så det med Nike, hvordan de agerer og afværgede en omsætnings-katastrofe, ved at analysere data fra deres asiatiske markeder, og reagere digitalt på disse.

I Danmark startede nedlukningen den 13. Marts, i den følgende periode var udviklingen i de fysiske butikkers digitale salg stejlt stigende, og ender d. 22. marts med en omsætning, der er 70% højere end samme periode året forinden.

Hvad kan man udlede af det? Det viser, at de, der forstår at investere, når det er billigt, og det er det i denne periode, også er dem, der vinder. Men kun hvis de kan samle trafikken og dermed omsætning på det digitalt. Ydermere er der mulighed for større share of voice, da man har en unik mulighed for, at erobre større markedsandelen, når en stor del af markedet pludselig trækker sig, og afventer passivt.

Ifølge en global analyse udfærdiget i marts af Kantar, så mener 92% af de adspurgte, at brands skal blive ved med at annoncerer under Covid-19. Hvilket bekræfter tesen om, at dem, der har haft tilstedeværelse både i retail og online, har kørt bredere annoncering, og er derfor mere top of mind hos et bredere brugerantal, der nu kun kan handle på nettet. Og med en andel på 84% af danskerne, 2. højeste score i Europa, der handler på nettet, så mener jeg virkelig, at man burde tage et ekstra kig på sine data, og øge sit (digitale) mediespend. 

Sande digitale virksomheder er bedre rustet til at håndtere og udnytte denne krise, fordi de er mere vant til forholdene. Når du som virksomhed er født ud af og på nettet, som Google eller Amazon, er du vant til netværkseffekter (deraf ordet ’computervirus’), og at spillepladen er global. Du er er vant til pludselige ændringer, der fundamentalt ændrer spillereglerne. Du er vant til at handle, tage risici i stedet for, at gå i flyverskjul, som nogle mener er den rette løsning her. 

Derfor er det endnu vigtigere end før, at investere i din online tilstedeværelse nu, for om lidt er det for sent. Markedet er ved at lukke op igen, og de data, som du kan indsamle her og nu, via nære medier som Facebook, Instagram TikTok, Snapchat, nyhedsmails etc., kan du bruge senere i din videre markedsføring. De data, som du har opsamlet gennem den sidste mdr., kan du bruge langt mere kraft- og indsigtsfuldt, og i samspil med dine andre kanaler online som offline.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

Online detailomsætning oplever store stigninger over hele Norden