Onlinehandlen er i fremgang til trods for dalende forbrugertillid

Danmarks Statistiks seneste tal viser, at forbrugertilliden er rekordlav. Det er både opsigtsvækkende og bekymrende. Samtidig viser tal fra Dansk Erhvervs E-handelsanalyse, at e-handlen ikke bare holder sig på niveau, men ser ud til at gå frem. Der er med andre ord ingen grund til sortsyn.

Men – for der er et men. Det er for tidligt at ånde lettet op. Hvis din virksomhed skal sikre sig en andel af den forsigtige vækst i onlineforbruget, kræver det særlig stor disciplin og den rigtige onlinestrategi.

Festen sluttede før tid – hvad nu?

Som vi tidligere har beskrevet, hersker der ingen tvivl om, at det været en fest at drive e-handel i Danmark de seneste år. Men selv den bedste fest slutter på et tidspunkt, så det er helt naturligt, at salget ville trille tilbage for at finde sit naturlige leje igen. Af åbenlyse årsager er det blot sket hurtigere end forventet.

Det ligner at e-handlen holder niveau. Ifølge Dansk Erhvervs analyse fra Q2 2022 vil vi se en nedgang. I Q2 så det ud til, at hver 3. af de adspurgte virksomheder forventer et fald på mellem 5-25%.

Selvom det kan være en nedgang i den høje ende, vil jeg mene, at det matcher meget godt med, at tallene stiger, og at vi dermed ser en fremgang. For der er jo tale om et fald på op til 25%, set ud fra omsætningstallene under Covid 19.

Det ser slet ikke så sort ud for e-handlen

Holder vi online-handlen op imod, at vi nu har alle retail-butikker åbne og har haft det i seks måneder, er det godt klaret at holde vækstrater a la dem vi ser hos Dansk Erhverv – på trods af den faldende forbrugertillid i detailhandlen (men ikke på nettet). Holder en fremskrivning af de første ugers tal for juni fra Dansk Erhverv stik, vil indextallet for ehandlens omsætning lande på indeks 95 i forhold til sidste år.

Det er bestemt positivt, og langt bedre end hvad vi havde troet, da vi slæbte os igennem februar og marts, hvor ehandlen var helt nede på index 70.

Der hersker ingen tvivl om, at e-handel over de sidste 2, 3 og 4 år er blevet langt mere professionaliseret. Og det er både i toppen af spektret af spillere, men så sandelig også i bunden. Dem der klarede sig godt under pandemiens nedlukninger, og er kommet godt ud på den anden side, er dem, der har investeret og som både har haft de rette faglige resoucer inden for dørene og de rette samarbejdspartnere.

Og det ses nu.

Der er blevet samlet data op og høstet af disse fordele; hvilket nu giver e-handlerne mulighed for at sætte sig på markedsandele inden for deres markedsområde.

 

Dansk e-handel går baglæns – eller gør den?

Læs også: Dansk Erhverv: Forbrugertilliden styrtdykker – bare ikke på nettet

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn