Strategien bag Amazons syv europæiske markeder
Det er efterhånden ikke nogen nyhed længere, at Amazon entrerer i Sverige lige om lidt, og dermed bevæger sig et skridt længere ind på det europæiske marked.
Vi kan alle gisne om, hvornår tech giganten beslutter sig for at gå ind på det danske marked, og bliver en interessant spiller på det nordiske marked også. Det vil ændre det digitale landskab for evigt – og som virksomhed kan du vælge at gå med ombord på toget eller stå af. Men – og det er et stort men – man skal prøve at forstå Amazons strategi, og hvad det er, der lige netop gør de valgte markeder interessante, så læs med her. For Amazon udvælger ikke europæiske lande ud fra et tilfældighedsprincip.
Amazons syv markeder i Europa udgør lige nu:
– Tyskland
– UK
– Frankrig
– Italien
– Spanien
– Holland
– Og snart Sverige
Hvad er det, der netop gør disse lande til markeder, som Amazon vælger at investere i? Amazons valg beror ikke på én enkelt faktor, såsom indbyggertal eller manglende e-infrastruktur, men valget sker ud fra et potpourri af en mangestrenget strategi. Hvis man for det første ser på størrelsen af markederne, så kan man se, at Amazons markedspladser i Europa udgør 7 ud af 10 af de største digitale markeder. Tyskland med hele 25,3% og England med 13,4% er blevet dem med de største markedsandele for Amazon. Derefter kommer Frankrig med 13%, og så har Amazon sprunget Belgien over med en markedsandel på 6,1%, hvorefter Spanien ligger på 5,8%, Italien med 5,4% og Holland med 4,3%. I det regnskab har Amazon også sprunget Irland over, men til gengæld (senest) entreret i Sverige med en markedsandel på 3% (Kilde: Dansk Industri). Ser man på nogle af de mindre markedsandele, så skal disse tal (5,8, 5,4 og 4,3%) holdes op imod, at Amazon i dag i Danmark har en markedsandel på godt 2%, uden at være til stede. Det er til sammenligning samme størrelse som Coop.dk har i Danmark. Så det er alligevel en andel, der er til at føle på.
Amazon foretrækker lande med høje digitale markedsandele
Med en markedsandel på 2,2% placerer Danmark sig på en 12. plads over de største digitale markeder i Europa, mens norden tilsammen udgør 8,8%. Der er ingen tvivl om, at Amazon vælger de markeder, der har de største andele på det digitale marked, men det lader ikke til at være det eneste parameter, giganten vælger ud fra. Amazon har også en strategi i at gå ind på markeder, hvor der er en ekstrem høj digitaliseringsgrad. Det ses blandt andet ved, at flere af de europæiske lande, som Amazon er gået ind i, har en andel af befolkningen, der har e-handlet inden for de seneste tre måneder, som ligger over gennemsnittet for Europa (53%). Her går England i front med 80% af befolkningen, der har e-handlet inden for de seneste tre måneder efterfulgt af Tyskland (71%), Holland (79%) og Sverige (70%).
Stor købekraft spiller en central rolle
På samme måde ser vi det med antallet af digitale køb, der er foretaget inden for de seneste tre måneder, hvor englænderne igen viser deres digitale købekraft og topper med 29% af befolkningen, der har haft +10 indkøb på nettet inden for en periode på tre måneder. Derefter kommer Sverige med 12% og Tyskland med 11%. På den liste befinder Danmark sig på en delt 6. plads sammen med Holland med 10%.
Holland er altså med sin forholdsvis store markedsandel og købekraft et oplagt sted for Amazon at gå i land næste gang. Men så kan man spørge sig selv, hvorfor Sverige og norden og ikke lande som Belgien, Irland og Østrig f.eks.? Her skal man dog huske på, at netop de tre lande læner sig tæt op af andre markeder, som Amazon allerede er inde på; Østrig af det tyske marked, Irland af det engelske og Belgien af det franske. Derfor står det også klart, at indtoget til Sverige ikke blot er et enkeltstående projekt, men sandsynligvis skal ses i et bredere perspektiv, hvor Sverige formentlig vil være det første af de nordiske lande, som Amazon går ind i. Med den nordiske markedsandel på 8,8% udgør vi nemlig det 4. største marked i Europa samlet set. Med Amazons indtog i Sverige vil det kun være logisk, at de hurtigt derefter vil sigte mod Danmark, da vi er et e-handlende folkefærd med noget af den bedste infrastruktur i Europa. Den danske e-handel vil altså gøre klogt i at sætte sig ind i Amazon nu, inden platformen for alvor går i land i Sverige og Danmark.
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner
