Verdens mest værdifulde virksomhed er kinesisk – og er (selvfølgelig) online
691 milliarder kroner er hvad den kinesiske fast-fashion ecommerce startup Shein er værd. Det kunne man læse i Bloomberg news den 10. April i år (2022). Og det bør give stof til eftertanke i fashionbranchen.
Shein, der udtales “She-in”, er dermed nu mere værd en verdens to største tøjproducenter H&M og Zara tilsammen. Shein har efter en netop afsluttet fuindingrunde, gjort sig til verdens største ecommerce-virksomhed, der nu også bliver den største inden for feltet Fast-fashion.
Fast-fashion har Zara og H&M ellers været de absolutte største inden for. Men Shein har overhalet dem indenom, og har på få år indtaget verden med storm og overtaget 1. pladsen. Shein har samtidig overlevet flere medie- og forbrugerstorme om alt fra ringe kvalitet, ikkeeksisterende kundeservice, og det faktum, at fast fashion på ingen måde kan forenes med den klimadagsorden, som samtlige vestlige tøjproducenter er underlagt. Men intet har kunne stoppe den kinesiske webshop.
Hvor finder Shein sine kunder?
Shein er på en næsten Tesla-agtig måde god til at bruge sociale medier til at opfange data og trends fra deres brugere. Ved at kombinere live data fra platformen og med data fra sociale medier formår de at producere op mod 30.000 nye produkter – og hold nu fast – om ugen. Dette sker i realtid, fordi de kan processere live data lynhurtigt og lave (test)styles af dem.
De bruger med andre ord 1. parts data, som løftestang ind til forbrugernes behov og stil.
Det gør at appen er populært blandt millennials. De yngre generationer ønsker hastighed, en god shopping-oplevelse, lave omkostninger og ikke mindst brand-autencitet. Derfor er Sheins Direct to consumer-tilgang et hit blandt millennials, der foretrækker en direkte vej til produktet og går mere op i brand-oplevelsen end ældre generationer.
Hvad er det smarte ved Shein?
Shein er hurtig til at opfange trends blandt deres brugere. Og det er her, nemlig i hastigheden, det geniale i virksomhedens forretningsmodel ligger. For år tilbage var jeg i Shanghai, hvor jeg besøgte en virksomhed ved navn Li og Fung. En virksomhed, der havde specialiseret sig i sourcing helt tilbage til 1906. De sørger for, udover sourcing, al styring af produktioner og franchising af brands som Cerruti 1881, Ikea, Marc Jacobs m.m. inden for tøj, møbler, parfume og andre livsstilsrelaterede produkter. De kunne på kun 10 dage designe, producere og levere (og teste) en kollektion af på det kinesiske marked. Entrance fee for sådan et projekt var “kun” 250 millioner kroner. Deres reaktionstid var imponerende. Og de fortalte dengang, at de inden for et par år ville komme ned på 5-7 dage.
Hvad har det med Shein at gøre. Jo, Shein har samme tilgang til test af kollektioner. De udfærdiger 100 dele af et stykke tøj, tester det af, og bruger algoritmer i shoppen til at definere, om det er en succes. Er det dét, så sætter de det i produktion, så det kan leveres til de 150 lande, som shoppen er tilgængelig i indenfor meget kort tid. Shein gør bare alt hurtigere, billigere, enklere og en tand mere agilt, end de tøjvirksomheder, der kommer ud af den gamle, kollektionsgeneration, hvor man have 8-12 drops, designet mange sæsoner før de rammer retail.
Det kunne fashionbranchen godt lære noget af. Det at teste flere ting af via deres online Direct to consumer-spor ud til forbrugeren. Det vil skabe mere agile forsyningskæder, men kræver også, at man har sin produktion tættere på sine markeder og dermed tættere på forbrugerens ønsker og behov. For en af de helt store udfordringer for fashionbranchen, som jeg ser det, er, at de tænker hele sourcing og kollektions-produktionen alt for gammeldags og rigidt.
E-commerce og Direct to consumer er netop en mulighed for de store aktører for at kigge dybere i kundernes adfærd, behov, produktion og forbrug.
Læs også: Finans.dk – Investeringsrunde gør Shein til en af verdens mest værdifulde virksomheder
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner