Direct to consumer er ikke en forbigående dille, det er en langvarig trend
Direct to consumer – eller D2C – er en marketingdesciplin i rivende udvikling, der både ses hos mindre spillere og helt store brands som P&G, Nestlé, Nike og Unilever. Typisk ser man at klassiske wholesalers, der leverer til retailere, går i gang med at styrke deres relation til slutbrugerne. Vi kigger nærmere på trenden, der er alt andet end en forbigående dille.
Mange har de seneste år spået om trenden omkring Direct to Consumer. I dag er der ikke længere tale om fugle på taget, men en etableret marketingdisciplin. Digitaliseringen af vores online shoppingvaner har krævet store ændringer for de ellers så dygtige wholesale brands. De har ejet alt data og kendskab til vores behov; lige indtil 1 meter før hylden i butikken eller supermarkedet. Her tog retaileren over med deres viden om adfærd, købsfrekvens mv. Og de tog sig godt betalt for, at wholesaler/brandet kunne få fingre i disse data. Det har nu for alvor ændret sig.
Bedre indsigt i købsfrekvens og adfærdsdata
Men hvorfor denne udvikling? Fordi supply chain udfordringer på ryggen af Covid-19-pandemien, der globalt er gået ind i sit tredje år, kræver øget fokus på profitmargin-optimering og bedre indsigt i købsfrekvens og adfærdsdata. Det vil sige det, vi over en bred kam kalder for 1. part data.
Alle vil have en del af denne kage. Og kagen alle kigger på med glubbende appetit hedder kunde- og adfærdsdata der, udover indsigter, også giver ejerskab i relationen til slutkunden og dermed kundeloyalitet.
Ifølge analysevirksomheden eMarketer, er denne tendens yderst profitabel for de Whole sale-brands der formår, at skabe denne transition. Men øvelsen er ikke nem og ej heller for alle, og dermed heller ikke per definition ligmed, at man som brand skaber en succes, hvis man går igang med dette.
Skal vi tage en dialog om dit brands performance strategi på nettet?
Tag fat i Martin Jagd Graeser på martin@kvantum.com
Tydelige tendenser er blevet til en klar trend: Førstepartsdata er afgørende
Tendenserne er tydelige, og har faktisk været det i mange pr. Tilbage i 2016, da Unilever købte Three Dollar Shave Club. Eller da Coca Cola købte kaffekæden Costa i 2018, blev denne trend tydelig.
Det var ikke fordi Coca Cola ville sælge kaffe eller at Unilever ville slå P&G i krigen om barber grooming-markedet for mænd i Nordamerika (hvor P&G sidder på 60% af markedet). Ikke i første omgang i hvert fald, selvom mange hævder det.
Det var derimod for at komme helt ud til forbrugeren 1 til 1 og skabe (online) dataindsigter. Og det var for at skabe hastighed, og slippe for første at skulle opbygge NPS scores, markedskendskab, opbygge brand via dyre medier mv.
Ejerskab over kundens digitale adfærds-rejse og muligheden for at kunne kommunikere og produktudvikle mellem alder, køn, geografiske- og socio økonomiske tendenser er afgørende for fremtidens brands, og deres succes. Både økonomisk, men også relationsmæssigt.
Faktum er, at for wholesale-brands er det ikke et spørgsmål om enten-eller, men både-og. Hos de kunder vi samarbejder med hos Kvantum, ser vi en afgørende styrke i både at være repræsenteret i retail, brick and mortar og stærke online på egne shops. Det er i dette krydsfelt værdien skabes og omsætningen øges; og datainsigterne høstes og skaber værdi.
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner