Tilbudsræs og netgiganter truer SMV

Medvirkende: I studiet er journalist Rasmus Lehmann Hylleberg, Chief Strategy & Commercial Officer hos Kvantum Esben Amtorp & CEO hos Kvantum Martin Graeser.

Denne uges emne omhandler hvordan dansk retail – fra et SMV-perspektiv – egentlig har det efter Corona, en recession og en stadig igangværende krig i europa samt TEMUs indtog på det danske online marked – alt har en betydning for de danske retailere, on- som offline.

2023 var et rædselsår for danske retailere – de fleste kom ud med dårlige regnskaber, men gik ind i 2024 med visheden om, at det nye år ville blive et godt år. Men alligevel ser det ud til, at 2024 bliver svært for danske retailere og det imens at kæmpe retailere, som for eksempel, Boozt vækster derudaf.

I selskabets kvartalsregnskab kunne man for nyligt læse, at markedspladsen fra Sverige klarer sig umanerlig godt. De vækster nemlig både på hovedmarkedspladsen Boozt med 5%, men også på deres anden platform, BooztLet. Her vækster de markant med 13%, og det være sig i et marked, hvor accessories, sko og fashion går tilbage med hele 2% ifølge DS (Danmarks Statistik).

Man kunne desuden læse i Børsen og Finans i sommer, at DK Company, som ejer mere end 27 fashion brands, kun kan skabe vækst på top og bund, ved at tage omsætning fra konkurrenterne – altså ikke skabe vækst i egne, nye produkter.

Der blev i podcasten ref. til følgende artikler, blogposts og podcasts.

I podcasten blev der bl.a. nævnt artikler og citater fra:

  • Hvad kan vi forvente af online handlen resten af 2024? Et kritisk blik

  • De store online platforme er din udfordring (også) i 2024

  • Hvorfor skal brands ikke skrue ned for annonceringen i en krisetid?

  • Link til Boozt regnskab for 3. kvartal

  • Dansk Statistik: Tilbagegang i forbrugertilliden:

  • Topchefernes strategi: Kan Alma lave en ny Irma?

De faste værter

Forrige
Forrige

Tilbudsræs vs. brandopbygning

Næste
Næste

Black Friday