SMV danmark står overfor en stor online udfodring, når alt går fra Premium til Billigt

I en digital tidsalder, hvor online handel har taget en central plads, står små og mellemstore virksomheder (SMV’er) over for en udfordring: Manglen på signifikant vækst online. Vi står overfor et forbruger Fredagsslik syndrom: Køber billigt, for at spare, men bruger flere penge.

Trods den massive vækst inden for e-handel de seneste år, ser vi ikke den samme opadgående trend hos danske SMV’er, og min tese er, at dette skyldes vores ændrede forbrugsmønstre: Vi handler for det samme beløb (eller endda mere), men køber væsentligt billigere varer i stedet for at vælge fx mere eksklusive eller økologiske produkter eller godkendte og sikre produkter uden ftalater. Vi føler, vi sparer, men bruger det samme. Det er derimod kvalitet og/eller etik og moral, der sælges ud af.

Fredagsslik syndromet afspejles også i høj grad i vores online indkøb. Dyre premiummærker, både inden for ure, tasker og andre luksusvarer, oplever tilbagegang snarere end fremgang. På den anden side oplever mid-range og billige brands en vis fremgang ser det ud til. 

For SMV’er er denne udfordring ikke bare et spørgsmål om at tilpasse sig en ændret forbrugeradfærd men også om at navigere i et konkurrencepræget marked, hvor store, etablerede brands og online markedspladser som Temu, Boost og Zalando har en betydelig dominans. Disse platforme kører hårdt på online for at score salget via tilbud, på tilbud, på tilbud – med op til 70-80 % i rabatter!

Dette paradoks er en indikation på, at vores forbrugsmønstre online ikke ændrer sig i overensstemmelse med vores ønske om kvalitet eller bæredygtighed.

I stedet for at investere i produkter af højere værdi, vælger vi at fortsætte med at købe billigere alternativer. Denne tendens er tydelig i vores valg af tasker, ure og lignende statussymboler, hvor prisen ofte er synonym med kvalitet og prestige. Og her bliver fx Temu fjende nr. 1. For her er det billigt, legende sjovt at være – Temu skal være sjovt som Disneyland og godt som amerikanske Target. Sådan lød det nogenlunde fra stifteren af Temu tilbage i 2022, da de blev lanceret.

Men hvorfor er det sådan? 

En del af forklaringen kan ligge i den menneskelige psykologi og vores tendens til at stræbe efter mere for vores penge. Når vi ser en mulighed for at købe flere produkter til en lavere pris, fristes vi af ideen om at få mere for vores penge, selvom det betyder at vi går på kompromis med kvaliteten eller sågar etik og moral.

Et modargument kunne være, at det også skyldes en ændring i forbrugernes værdier og prioriteringer. I en tid med øget fokus på bæredygtighed og ansvarlig forbrug, vælger flere kun at støtte brands, der tilbyder rimelige priser og etisk fremstillede produkter frem for at investere i dyre luksusvarer. Eller støtte køb og smid-væk kulturen. Jeg tror ikke på, det er hovedvægten, desværre. Det er Temu i Danmark et godt eksempel på.
 
What to do?
Det handler kort og godt om unikke destinationer via stærke, personlige bruger- og contentoplevelser, der gør, at forbrugeren vil vide mere, blive på sitet og i sidste ende blive kunde. 
 
For at løse denne udfordring skal SMV’er ikke kun fokusere på pris, men også på at skabe differentierede værditilbud og styrke deres online tilstedeværelse gennem en strategi der fokuserer på kvalitet, bæredygtighed og unikke produktoplevelser. Vi lever i en tid, hvor pris og brugervenlighed er vigtig (naturligvis!), men hvor relevans og den personlige vinkel på tværs af søgeresultater, produktinformationer, anbefalinger, varebeskrivelser, email-kommunikation, butiksrum osv. er vigtigere end nogensinde.
 
I sidste ende er det en kompleks udfordring, uden tvivl, der kræver en dybdegående forståelse af forbrugeradfærd og en agil tilgang til at tilpasse sig de skiftende markedstendenser. Men for SMV’er der formår at løse denne (data)udfordring, ligger der også store muligheder for vækst og succes online.
 
SMV danmark står overfor en stor online udfodring, når alt går fra Premium til Billigt

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan dit brand stiller sig online i den tid, vi ser ind i nu? Så tag fat i:

Esben Amtorp, Client Service Director

Mail: ea@kvantum.com

Mobil: 31407756

Carsten Milek Pahlke, COO

Mail: cmp@kvantum.com

Mobil: 71713040

Martin Jagd Graeser, CEO 

Mail: martin@kvantum.com

Mobil: 53771554