5 bøger, du skal læse i din juleferie… eller læse i Q1 af 2025
De 5 mest centrale bøger, som jeg igennem årene har læst flere gange, og som jeg igen og igen bliver ved med at vende tilbage til, i mit arbejde med online strategiudvikling, udvikling af organisationen her eller bare skal finde hoved og hale i de udfordringer, som virksomheder arbejder med på månedlig basis – det er must reads for alle, der vil arbejde med strategi, virksomhedsudvikling eller grave sig ned i discipliner som DTC, B2B (online) m.m.
1: Vild Vækst: sådan håndterer du “vækstrejsen” af Lasse Mønsted.
En rigtig interessant og hurtig bog at læse, hvilket jeg synes er en kvalitet i de her år, hvor markedet skifter og der skal tage hurtige beslutninger. Og ny viden skal ind på den mentale harddisk.
Bogen er til dig, der gerne vil have repeteret, hvad det er der skal til, for at holde brændselscellerne intakte i den der vækstmotor, som alle virksomheder inden for SMV segmentet arbejder med. Bogen er skrevet til små, mellemstore og store virksomheder – men jeg vil nu mene, at bogen er bedst i sin udfoldelse inden for små og mellemstore virksomheder. For det er her, væksten tot er den sværeste at holde igang – virksomheder pendulerer mellem salg og produktion, og har svæert ve dat finde momentum for begge dele,m så man kan vækste fra 10 til 50 og derfra videre. Og for en gangskyld en bog skrevet af en, der har gjort det selv af (vækstet virksomheder) flere omgang. Og uden at der bliver nævnt klicheer som, kick ass, og du skal arbejde hårdt, for at blive stor. Nej, her handler om at forstå strategiske favntag, som du skal være bekendt med, skal ligge til grund for din vækst, vækst momentum, og hvilke faldgruber, du skal undgå, når tingene tager form og fart.
Vækst skal fremtidssikres og det skal den i toppen af virksomheden, med de rette personprofiler, processer og fokus. Og her bruger forfatteren 5P-modellen, den bliver rygraden hele vejen igennem bogen.
De 5P’er er en såkaldt operationsmodel, der dækker over virksomhedens infrastruktur:
1) Purpose
2) People
3) Process
4) Platform
5) Perform
Læs den – den er som sagt hurtig at læse – den tager ca. 3 dage, hvor du læser et 2-3 timer af gangen.
Jeg skrev om bogen tilbage i juni i år (2024) på min LinkedIn profil, den “anmeldelse” finder du her:
2. “Forstå din digitale kunde: Sådan skaber du loyale kunder med B2B-inbound.”
Bogen udkom før sommerferien på forlaget Samfundslitteratur, og er skrevet til CMO’er eller CMO’er in spe, og har et overordnet budskab: Hvordan imødekommer og fastholder man B2B-kunder i en tid, hvor forbrugeren har adgang til uendelige informationskilder og kan vælge og vrage mellem hundredvis af løsninger og produkter?
Faktisk er det sådan, og det nævner de også indledningsvis i bogen, at 70% af købsrejsen, har dine potentielle kunder allerede foretaget, inden de tager kontakt til din virksomhed. Alene af dén grund, er det vigtigt, at du som ansvarlig for B2B-delen, kender din kunderejse, det content, der sendes og ikke mindst, ved hvordan du skal rapporterer på tingene.
Bogen er en letlæsningsbog, der tager alle begreber op og hvordan du arbejder med B2B taktisk i et digitalt landskab – det er ikke en strategibog, men en meget handson fokuseret bog – hvilket også kan noget godt, for det er håndgribelige eksempler, som alle kan forstå.
Denne bog er også meget hurtigt læst, og specielt hvis du allerede arbejder inden for B2B, men har brug for lidt litterær sparring omkring: hvad og hvordan tilgangen til det digitale skal være.
Den er læst på effektivt 6-7 timer. Eller på en togtur fra Kbh. til Aalborg .
Vi arbejder meget med B2B her på bureauet, så tøv ikke, tage endelig fat i:
Carsten Milek Pahlke: cmp@kvantum.com
Martin Jagd Graese: martin@kvantum.com
Så tager vi en dialog om hvordan I kan vækste og skabe bedre involverende leads. Og måle på effekten og om I rammer den rette ROI.
3. “Good strategy bad strategy – The Difference and Why it Matters” af Richard Rumelt.
Good Strategy bad strategy er et most read, inden for strategi litteraturen – det er en af de bedste strategi bøger, der til dato er skrevet. Richard Rumelt er blandt de bedste strategi-skribenter i verden, hvis du spørger undertegnede. Sammen med Martin Reeves, som jeg også anmelder en bog af i denne blogpost.
Good strategy Bad strategi formår at skabe forståelsen for og skelnen mellem hvad strategi er, og i den grad hvad strategi ikke er. Sagen er nemlig den, at vi tit og ofte forveksler strategi med økonomiske vækst mål, KPI’er, slogans á la: Vi vil være de bedste i vores marked eller ganske enkelt taktiske opgaver, der skal løses nu og her – det er bare ikke strategi. Det er opgaver, der skal løses på vejen mod, det at opnå og forløse det strategiske ledestjerne. Bogen kommer med detaljerede eksempler på virksomheder, der har gjort det rigtigt og godt. Eksemplerne spænder vidt og lige fra Apple til General Motors, fra de to Irak-krige til Afghanistan, fra et lille lokalt marked til Wal-Mart, fra Nvidia til Silicon Graphics.
Men hvad vigtigst nok er, eller var for denne læser, så handler det om, at gøre din strategi så enkel som muligt. Enkel så alle kan forstå den, og enkel, så du selv kan forklare den, og ikke mindst implementere den og måle på den.
Bogen er af de mere seriøse af slagsen, så den læser man ikke ud i en kører, da den fordrer mange noter i marven på bogen og længere pauser i din notesbog; det gjorde den i hvert fald hos mig – bogen er en, du vil vende tilbage til igen og igen, så keep it close. Den bliver din ven. Hvor hurtigt du siger den, vil jeg ikke skyde på. Jeg har det i hvert fald som om, jeg aldrig rigtig bliver færdig. Og det er godt, for det er den litterære gave, der bliver ved med at gi’.
4. Motivation og Ledelse” af Karin Jessen
En super interessant bog, om hvad det reelt er der motiverer os mennesker, som medarbejdere og kolleger. Der er mange overraskende ting her. Bl.a. at løn ikke er den motivationsfaktor, der først skal kigges på, som gulerod, det tror ledelsen tit. Men det er det ikke – ej heller små gaver strøet spontant ud over året. Faktisk, er disse små ting drivere af frustration.
Motivation kommer via ordentlig håndtering af personalet, ud fra ledelse, der er i øjenhøjde og udviklingsplaner, der er tilrettet den enkelte persontype – surprise, surprise. Indlysende ja, men gud hvor har vi svært ved det i danske organisationer – åbenbar dit linkedin feed, og læse de mange 100 opslag, der postets hver mdr., så ser vi , hvor svært begrebet og metieret Ledelse er, og hvor svært det er at gøre det, så det igså er motiverende for din kollega på den anden side af bordet.
Bogen er læst på et par dage, men kræver lidt meditationer undervejs; en gå- eller løbetur i skoven. For, får du det som mig, så vil der være flere eksempler på, hvordan du godt kunne have gjort det bedre, i årenes løb. Men igen skal man huske på, at 99% af alle ledere leder ud fra det bedste de kan. Det sjal linkedin opslagene, om alle de svære og udygtige ledere ikke lade dig vildlede af – og slet ikke, af de selvbestaltede ledelses coaches, der til syvende og sidst gerne vil sælge foredrag, 1:1-sessions og bøger.
5. “Støjfri ledelse” af Bastian overgaard.
Stilhed er en dyd, men desværre de færreste forundt i vores pulserende (arbejds)liv. Derfor satte jeg mig for at læse bogen tilbage i april, i år.
Bogen er enkel at læse, og super enkel at forstå – derfor tog den kun et par dage. Og jeg må sige, den gjorde indtryk!
Bogen er skrevet af Bastian Overgaard, og er en enkel hyldest til det mest overhørte, enkle og handlekraftige ledelsesværktøj nogensinde, efter min mening, nemlig: Stilheden.
Og det kommer fra en yderst kommunikerende kollega, konsulent og CEO; nemlig mig.
I bogen behandler forfatteren via forskellige cases, hvordan vi som kolleger og mennesker i vores arbejdsliv, kan arbejde med stilheden som et værktøj, der skaber fokus, respekt for emnet, kollegerne og problemet, vi arbejder med, taler om og skal løse.
Vi snakker og snakker og snakker som papegøjer🦜 Men som min hustru altid minder mig om, og som hendes Mormor altid sagde til hende:: Mennesker taler, papegøjer snakker. Så er det vist slået fast.
Lidt fakta fra bogen:
I et møde på en time bliver der brugt i omegnen af 9.000 ord. Vores hjerner lukker ned efter godt 20-30 min., og kan ikke behandle flere info for en stund.
Ved at bruge 5-10% af mødetiden på aktiv stilhed, kan vi nedbringe mødetiden og være mere fokuserede ‘Tid er penge’, som Benjamin Franklin formulerede det tilbage i 1748.
Derfor er stilhed og fokus også et argument, at bruge og kigge dybere ind i, i en verden hvor vi når mindre, men kommunikerer mere.
Brug af stilhed i møder – bare 5% vil gøre en forskel, plæderer Bastian Overgaard for.
Derfor brug:
1 min. stilhed ved mødet start
Efter 15 min., tag 1 min. stilhed igen, så hjernen og de talende og de mere stille i mødet får en pause
Slut af med 1 min., stilhed, så pointer og beslutninger kan synke ind, inden mødet forlades.
Vi har testet det af i bureauet her – og det virker faktisk rigtig godt.
Er du interesseret i at høre mere om, hvordan dit brand stiller sig online i den tid, vi ser ind i nu? Så tag fat i:
Esben Amtorp, Client Service Director
Mail: ea@kvantum.com
Mobil: 31407756
Carsten Milek Pahlke, COO
Mail: cmp@kvantum.com
Mobil: 71713040
Martin Jagd Graeser, CEO
Mail: martin@kvantum.com
Mobil: 53771554