54% af europæiske virksomheder vil handle direkte med forbrugeren via e-handel

Ændringen af europæernes e-handelsadfærd har lammet mange større virksomheders e-handelspotentiale. 

En undersøgelse udfærdiget af Accenture og GEODIS på baggrund af 200 større amerikanske og europæiske omnichannel og “direct to consumers” virksomheder viser, at 54% af disse virksomheder ser deres e-handelspotentiale for lammet qua deres logistikmæssige setup eller formåen, som det hedder i analysen.

Det viser også, hvorfor så mange virksomheder kigger mod Globale Online Markedspladser som eBay, Amazon og andre store spillere, som kan hjælpe med netop denne del; logistik.

Samtidig mener de også, at det ikke er gangbart at “stole” på netop markedspladserne, og de bærer derfor et nærende ønske om at balancere mere mellem deres egne e-handelskanaler i stedet for at lægge alle æg i en kurv, i form af en tredjeparts platform, hvor kunderejse, -data og -relationen også er udliciteret og ejet af platformen.

Kampen om morgendagens forbruger ligger på nettet. Analysen har to hovedpointer. Den ene er efterhånden slået fast en del gange gennem de sidste 10 år. Covid-19 cementerede dette én gang for alle. Nemlig det faktum at pandemien modnede e-handlen i en sådan grad, at vi har set virksomheder, der har fordoblet og tredoblet deres omkostninger online samtidig med, at deres detailled faktisk også er vækstet. Så omsætningen er ikke bare flyttet fra retail kanalen til online. Ydermere mener de adspurgte virksomheder, at de over de kommende tre år, startende i 2021, vil vækste med 20 til 30% online.

Online logikstikken er ikke fulgt med

Over halvdelen (54%) af de adspurgte i analysen er større selskaber, der tyer til en one-stop-shop løsning i samarbejde med Amazon, Otte i Tyskland, Miinto, Zalando eller en af de mange andre markedspladser. De gør det dels fordi deres logistik setup ikke har kunne følge med den online efterspørgsel, der har været fra forbrugerne under Covid-19. Dels gør de det også for at komme hurtigere ud til en bredere europæisk kundegruppe.

Det viser to ting: For det første at hastighed er en faktor i alle kvadranter af e-handelsdisciplinen. Kunderne vil have en hurtig og sømløs oplevelse, når de handler på nettet. For det andet handler det om at have en så stærk, veludviklet og sofistikeret logistik, at man som consumer brand kan imødekomme forbrugernes stadig stigende og modnede behov/krav til hurtig og agil levering, uanset hvor i Europa, man som kunde befinder sig. 

Ifølge analysen er 59% af de europæiske virksomheder i øjeblikket afhængige af online markedspladser i forhold til deres online salg. En procentdel der er højere med hele 13% i forhold til de amerikanske virksomheder (46%). I perioden før Covid-19 blev til en pandemi, og dermed blev en global problematik, havde online markedspladser en andel på 28%, mens den under pandemien steg med 10 procentpoint til 38%.

Online Markedspladser er ikke løsningen på den lange bane

Ifølge analysen anser de adspurgte virksomheder ikke online markedspladserne for en holdbar og fremtidssikret løsning, da det fjerner dem fra en del af core business, nemlig at være tæt på kunden, også online. Det kræver data, mange data. Og de data er man ikke i besiddelse af, når man lægger store dele af sit online varelager hos Amazon, Zalando, eller hvem man nu vælger at udlicitere sin forretning til. Paradoksalt nok når man netop gør dette for at imødekomme kundernes stadig stigende krav til leverancehastighed, service og krav til et stort udvalg.

I øjeblikket forholder det sig nemlig sådan, at kun 5-8% af onlinesalget sker direkte  fra brandets eget websted. Derfor er det klart, at brands ønsker at øge deres online andel, som tidligere nævnt, til mellem 20 og 30% over de næste tre til fem år. Undersøgelsen viser også, at brands er opmærksomme på, at det er vigtigt at forbedre sine omnichannel logistikfunktioner. Tilpasninger er alfa og omega for ikke at gå baglæns i dansen og dermed tabe store markedsandele online og ultimativt ikke nå sine mål.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53 77 15 54
LinkedIn

Forrige
Forrige

Forbrugerne handler mere lokalt post Covid-19

Næste
Næste

Danske brands skal udnytte markedspotentialet i DK, før de ryger til udlandet