E-eksport kan være dit brands redning i 2023

Globalisering er i forandring – E-handlen lige så. Faktisk er potentialet inden for dansk e-eksport så stort, så det enten handler om at “forsvare” sit marked indlands mod konkurrenter, der lukrerer på de top professionelle e-handlende forbrugere i DK, eller også skal de danske brands tage kampen op med nye markeder. Alt  for få virksomheder arbejder ud i nye markeder, og oplever nye afkast via online-investeringer i e-eksport.

Faktisk forholder det sig sådan, at E-handelsbalancen gik, ifølge Dansk Industri, fra et minus på 47 mia. kr. i 2020 til et endnu højere, svimlende minus på 55 mia. kr. i år (2022).  

I Danmark er det under 10% af danske b2b sælgende virksomheder, der benytter sig af markedspladser til e-eksport.

Hvad næste år bringer, er svært at sige. Men én ting er sikkert; beløbet bliver ikke mindre, når vi ser på, hvordan platforme som Zalando, Boost og Amazon udvikler deres services og muligheder for at brands kan styre data, indhold, markedsføring og lager langt mere fleksibelt. Er det tilfældet med endnu højere minus på e handels balancen, så ser vi ind i en dobbelt mavepuster, ift. de danske virksomheder, som knokler med deres indlands-e-commerce-strategi.

Der er faktisk god ræson i at kigge på at udvide jeres onlinesalg til udlandet. Også selvom markedet og økonomien i europa, ser ud som den gør. Ved at sprede salget og dermed indsamle og høste flere data på tværs af landegrænser, er det muligt at øge omsætningen, og være større og stå stærkere, når vi kommer ud af recessionen i 2024 eller 2025.

Fokus for e-eksport og omsætnings-spredning

Hvis ikke du som brand, har fokus på en af nedenstående to ting, så vil du nok opleve et 2023, med endnu flere udfordringer end, hvad du troede var tilfældet i år.

Der er dog råd for, at komme omkring de ret så dystre nyheder for hvad 2023 vil bringe. Faktisk gode og positive takter, hvis du bringer andre, flere og nye lande i spil, ift. dit salg – og her er online et godt sted, at teste nye markeder af, inden du sætter den helt store indsats ind.

Lad os se på,  hvad en overordnet strategi-tilgang til e-eksport kan være. Der er nemlig flere veje at gå, og dermed flere scenarier at forholde sig til, inden valget af online-tilgang til nye markeder skal indtages digitalt.

Det nye markedet for salg

For det første, er det vigtigt, at der er udfærdiget en grundig, online markedsanalyse. Dels på brand-niveau og dels på markedsniveau. Herefter skal I kigge ind i, hvad den økonomiske belastningsgrad er, for jer for at opbygge et nyt brand i givne land. Blot fordi I har 50-100 salg per mdr. fra udlandet eller givne marked, er det ikke et udtryk for, om hvorvidt kendskabet til jeres brand er høj. Det skal en analyse af søgevolumen bl.a. svare på. vi oplever tit virksomheder, kommer til os, med håbet om den store eksportsucces, fordi 12 salg, over 2 sommer mdr., fra Singapore, def. en vild hypet interesse for brandet. Find ud af, hvorfra interessen pludselig kommer. Og  vurdér, om I skal sætte ind og hvordan I vil gøre det.

Strategi for brand building i udlandet

Digital brand building i det nye markedet kræver fokus. Se på det, som et nyt forretningsområde. Og dedikerer udvalgte, relevante ressourcer til denne opgave. Allierer jer med et bureau, der har forståelse for e-handel og markedet, I vil entrer. Det behøver ikke være et lokalt bureau. Men vigtig er, at fokus er på, at bygge brand via kanaler, som de e-handlende foretrækker i det givne land og kommunikerer altid på modersmålet fra annonce over shop-tekster til kundeservice..

Fokusér på at shoppen overholder de gængse krav, fra lovgivning (selvfølgelig), men også, og faktisk lige så vigtigt, hvad befolkningen i givne land ser som vigtigt, når de interagerer med brands online. Her kan bl.a. nævnes sprog, retur muligheder, kundeservice på lokalsproget, beskrivelse af virksomheden etc. Det er ikke sikkert, at jeres historie om produkterne herkomst og produktion, er det første, kunderne finder som alfa og omega, for at indgå en handel med dit brand. Tit er det andre og mere jordnære ting, der afsøges, for at se om, din shop er legitim. I Sverige er det næsten umuligt at drive salg, hvis betalingsmetoden ikke sker via Klarna. Hav også styr på hvornår helligdagene falder. I tyskland har man flere katolske helligdage, som skal overholdes, og i Sverige er Fars dag fx først i November og ikke som i Danmark 5. juni.

Markedsstrategi – Direct to consumer via markedspladser, via egen shop eller agent?

Når ovenstående er i orden, og de indledende analyser er i hus, og I har vurderet på, hvad og hvordan i vil gå i markedet brand- og kanalmæssigt, så kommer spørgsmålet; hvor og hvordan skal I afsætte varerne. 

Skal det ske via en ekstern, online markedsplads, der er veletableret i landet. Undersøg hvilke muligheder der er i givne land. Hvert land har nemlig sine etablerede og foretrukne platforme – tyskerne handler meget på Amazon, og taler vi om møde, møbler og technik, ja, så er det måske Otto.de, I skal kigge mere ind i. Der er fordele og ulemper ved at være på platformene. Fx. så vil I sjældent have adgang til direkte salgsdata, og ingen kontakt med slutkunden, fra disse platforme. 

Via et agent netværk er også en mulighed, og noget flere tyer til, når man fx kigger ind i store lande som Tyskland eller Frankrig. Dette kræver nogle andre og højere økonomiske investeringer end det digitale. Her misser du ud på mange af de nødvendige data, som du skal bruge for at vækste og udbygge dit brand digitalt.

At have adgang til fx data op kunder, kan være en fordel, når I skal skifte gear, og begynde at udvide i givne land, og derfor arbejde aktivt med kundedata, for at skabe eks. tvillinge segmenter, når I skal have mere salg eller nye/flere leads eller skabe hype om, at I nu har åbnet jeres første fysiske butik, eller er til stede via egen shop.

Valget er svært for de fleste, det skal der ikke herske nogen tvivl om. Det er også derfor meget vigtigt, at man som brand får gjort sig de rette overvejelser og ikke mindst bruger de rette ressourcer på at analyser markedet, man entrerer i. For det at entrere i et nyt marked, hvor kendskabet til brandet er mindre eller ikke eksisterende, kræver kræfter og fokus.

Derfor mener vi, at e-eksporten er vigtig for danske brands og ikke mindst Danmark. Specielt når vi ser ind i de kommende år. Derfor bliver din lande-taktik et vigtigt asset for din vækst strategi – det gælder både for B2B og B2C virksomheder.

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53771554
LinkedIn

Forrige
Forrige

Hvad er jeres strategi?

Næste
Næste

Dine eksisterende kunder er de vigtigste i en krisetid