Vækst og fokus i online-retail i en recessions – hvordan?

2022 bliver igen et år, hvor kundernes måde at handle på definitivt ændrede sig – vi så det under C19. Og nu sker det igen. Det være sig online som i den fysiske butik; med de økonomiske mørke skyer, der er godt inde over os, betyder det, at retail skal tænke anderledes i deres tilgang til varesortiment og kundernes måde at handle på.

Det er sikker nu, vi kommer alle til at kigge ind i et ændret forbrugsmønster de næste mange år – dels drevet af inflationen og dels af en mental ændring hos brugerne, drevet af krigen, klimakrise og inflationen.

Hvorom alting er, så er e-handlen ikke er lige så hårdt ramt som fysisk retail. Og det giver nogle fordele, i måden retail skal gribe en nedgang an.

Et sted, hvor det altid har gået rigtig hurtigt ift. tilpasning til markeds volatile måde at udvikle sig på, er i/hos FMCG markedet/virksomhederne. Her har vi kunne se, at virksomheder som Mars, Unilever, P&G, L´oréal og ikke mindst dagligvarevirksomheder som Salling Group, Tesco og Walmart og danske Matas rykker hurtigt i deres måde at arbejde med risiko som inflation. 

Disse virksomheder og deres under brands handler hurtigt i markeder, med uro og volatilitet. Og ved tit, mdr. før mange andre, hvor forbrugeren er på vej hen. Det handler om data og indsigter.

What to do?

Måden man kan gribe dette an på, stor som lille, on- som offline er ved at kigge på produktsortiment.

Lavprissegmentet inden for produkter, skal nemlig længere frem i ‘butikken’ og varesortimentet skal udvides inden for disse kategorier. 

På den måde bliver de billigere produkter nemmere for kunderne at finde – dette gælder også for den digitale forretning. Hvor pris er essentielt, for at få salget nu og her.

Det sænker med sikkerhed din basket size, hvilket ved første øjekast ikke er smart. Men psykologien her vil være, at i de fleste tilfælde vil det øge købsfrekvensen. Dermed skaber I vækst, i et presset marked, hvor kunderne bruger mere tid på at finde, de helt rette produkter til den rette pris. Og samtidig opsamler first part data, til at udvide indsigten hos kunderne, men også skaber en bredere base at arbejde med og sælge til.

Det giver jer mulighed, for at skabe en brandoplevelse, der tager højde for forbrugerens økonomiske situation.

Et par eksempler på, hvad du/I kan gøre:

  • Reducere i de produkter med lav margin og omvendt proportionalt høj pris – altså de produkter du både tjener mindst på, og som opgaver dyr plads på hylderne (både i butikken, men også på lageret)

     

  • Test forskellige scenarier af, ved at gennemgå produkt data, basket size, genkøbsfrekvens inden for varegrupper og -kombinationer 

Salling Groups test/satsningen med varehuskæden Basalt, set fra min stol, er et yderst dygtigt og kontrolleret greb i kampen om kundernes nye indkøbsvaner, og hvordan data spiller ind ift. måde du som FMCG, multibrand-retailer skal agere i denne tid. Et greb, fra Salling Groups side af, der udelukkende handler om data, og viden om kunderne.

Matas strategi om at flytte deres egne stribede produkter længere fremme i deres butikker og øge udvalget af de “billigere” mærker, er også et klart tegn på, at forbrugeren flytter deres fokus fra de “dyre” hyldemeter, til de “billigere” mærker.


Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53771554
LinkedIn

Forrige
Forrige

Din fysiske butik leverer omsætning til din onlineshop

Næste
Næste

Hvorfor fejler mange online strategier?