Det tyske marked bliver en udfordring for danske marketers
Sælger du online på det tyske marked? Så er denne artikel vigtig for dig at læse. Tyskland er som bekendt Europas vækstmotor og efter sigende Europas største økonomi. Bare ikke mere.
Sandheden er den, at den tyske vækstmotor har haltet i flere år. Dampen er ved at gå kedlerne i det store land mod syd. Det var IMF allerede ude at sige tilbage i sep. Det er dårligt nyt for os alle, hvis de har ret.
Du har måske glemt det, men tilbage i 2018 og 2019 (det var før C19, hvor alle europæiske økonomier vækstede amok), talte vi faktisk om Europas-økonomiske damplokomotiv, var ved at gå i stå og gå i recession. Men så kom C19, og det reddede os faktisk her i Europa, paradoksalt nok.
Teknisk recession har landet nu været i et stykke tid – faktisk siden maj i år, har de været i teknisk recession.
Så krise scenarierne skal til at op af skrivebordsskuffen for danske virksomheder i Tyskland.
Faktisk er tallene for den tyske økonomi så faretruende dårlig og nedadgående, så vi ser et BNP fald fra 7,6 % (2015-2017) til 2,06% i år. Et fald, der er sket glidende, men sikkert siden 2015 og frem til i dag.
Det er en kæmpe udfordring for danske virksomheder, der sælger til Tyskland; og set fra et ecommerce perspektiv, bliver Tyskland et marked, der skal have meget (økonomisk, investerings) fokus i 2024 for alle. Dermed ikke sagt, at det er en umulighed at drive en god online forretning på det tyskemarked. Sagen er bare den, at det bliver sværre. Specielt, fordi tyskerne vil søge mod egne kendte brands. Og er du ny, eller forhodlsvis ny i landet, så skal du have godt fat i din kunder, for at bibeholde samme momentum, som i 2022 og 2023.
Og med en europæisk eCom-vækst der de kommende år kun kommer til at ligge i omegnen af 9%, står de (danske) brands, der er eller vil længere ind i Tyskland, på tærsklen til en årrække, hvor det strategiske, brand fokus, skal være knivskarpt.
Hvordan skal man forholde sig som brand til en recession
Når recessionen lurer kræver det fire ting, fra brands (online), at have styr på:
1. Data og segmenter, så alt content kan styrkes, bearbejdes og måles
2. Marginer. Der skal være styr på heres marginer, for hvad og hvornår I sælger hvad på nettet – det er nemlig ikke alle produkter, der egner sigt il netsalg. De kan både være for dyre og bor billige; og begge ting er lige skidt. Og nej, det hjælper ikke at sætte de billige prodykter op, for der er recession. Du skal vide, hvilke produkter dine kunder vil have, hvor og i det rette (billigste) og mest effektive medie de finder dem, og konverterer
3. Hvordan du orkestrer din content, budskaber og brand building er alfa og omega for at nå ud til den rette målgruppe
4. Det hjælper ikke at spare på din marketing investering, selvom det kan være nærliggende at skære i din markedsføring. Faktisk viser al empiri, at det at skrue op for markedsføringen og blive mere taktisk under en recession, gør at brandet sælger mere og står stærkere både under og efter resessionen.
De brands, som jeg arbejder med, der agerer på det tyske marked, har kun succes, fordi vi arbejder indgående med ovenstående tre punkter.
Din succes beror på, at forstå det tyske marked, hvis demografiske sammensætning er bred, og hvor man skal forstå, at infrastrukturen langt fra er som i Danmark, og at de 4-5 største byer er større bedolkningsmæssigt end vores tre nordiske lande til sammen, og har meget forskellige tilgange til stil, mode og tro. Tyskerne handler på markedspladser, og har derfor et andet storkøbs-fokus end vi er vant til i Danmark.
Er du interesseret i at høre mere om, hvordan dit brand stiller sig online i den tid, vi ser ind i nu? Så tag fat i:
Esben Amtorp, Client Service Director
Mail: ea@kvantum.com
Mobil: 31407756
Carsten Milek Pahlke, COO
Mail: cmp@kvantum.com
Mobil: 71713040
Martin Jagd Graeser, CEO
Mail: martin@kvantum.com
Mobil: 53771554
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner