Amazon

Amazon strategi

Hvis man skal have en Amazon strategi, så er man også nødt til at kende lidt til historien og hvordan det hele foregår på platformen, så følg med herunder:

Amazon så dagens lys i 1994. Dengang var det blot en almindelig online boghandel stiftet af amerikaneren Jeff Bezos. Siden da er det gået stærkt, og hurtigt begynder Amazon at indtage marked efter marked og udvide produktkataloget til nærmest alt mellem himmel og jord. Den tidligere boghandel kaldes nu for verdens næstmest værdifulde virksomhed. I dag er Amazon til stede i 15 lande på fem kontinenter og sælger alt fra elektronik og dagligvarer til streaming- og cloud-tjenester til deres mere end 340 mio. kunder i hele verden.

I top 3 af Amazons markeder finder man selvfølgelig hjemmemarkedet USA som det største. Anden- og tredjepladsen skal dog findes i Europa. I UK er Amazons markedsandel 33% og i Tyskland bliver hele 46% af nethandlen foretaget på Amazon. Derudover bliver 29% af den samlede omsætning online i Tyskland, ifølge IFH Köln, påvirket af Amazon. Det betyder, at kun en fjerdedel af den samlede omsætning online bliver genereret uafhængigt af internetgiganten (stand: 2018).

Amazon-strategi

Amazon kommer til Norden

Siden starten af 2018 har rygterne svirret om Amazons planer om at indtage Skandinavien. Pt. er Amazon gået ind i Sverige med amazon.se, men i realiteten er Amazon her allerede. Ifølge FDIH var Amazon i 2017 den fjerde mest anvendte netbutik i Danmark.  For forbrugerne vil et dansk domæne betyde adgang til en ny verden af nethandel: Lave priser, et kæmpe produktudvalg og mulighed for medlemskab i Prime-programmet. Dette inkluderer lynhurtig levering og adgang til blandt andet Amazons streamingtjeneste og Amazon Wardrobe. For danske netbutikker medfører Amazons indtræden på det danske marked en usikkerhed om fremtiden på det danske e-handelsmarked.

Når Amazon kommer til Danmark, skal danske netbutikker ikke kun indstille sig på øget konkurrence fra eksisterende Amazon-sælgere, men også at deres kunders søgemønstre ændrer sig. Indtil videre har Google været den primære informationskilde for danske forbrugere gennem hele deres købsproces – fra inspiration til køb. Mens Googles fokus ligger på at vise den mest relevante information til en given søgning, er Amazons mål at vise det mest relevante produkt for at maksimere salg. Over halvdelen af alle produktsøgninger i markeder som USA og Tyskland starter direkte på Amazon. Derfor er det ikke usandsynligt, at hoveddelen af danske produktsøgninger ligeledes vil flytte til Amazon. Dette betyder dog også, at brugerne på Amazon er meget længere nede i salgstragten end på Google, og ofte er klar til at tage en købsbeslutning. Dermed præsenterer Amazon også muligheden for få adgang til en stor, relevant kundebase.

Skal du være på Amazon?

Med udgangspunkt i Amazons kommende indtræden på det danske marked, gælder det nu for både danske brands og forhandlere om at forholde sig til de muligheder og trusler, som Amazon fører med sig og vurdere den rette strategi. For en ting er sikkert: Amazon kommer til at forandre den danske e-handel. Det betyder ikke, at alle virksomheder skal sælge deres produkter på Amazon. Det er dog vigtigt at tage stilling til, hvilken strategi der giver mest mening for den enkelte forretning.

 

I sine overvejelser skal man først og fremmest være opmærksom på, at Amazon er præget af høj konkurrence og ekstremt prispres. Dette kan gøre det svært at opnå succes. Magtfordelingen på Amazon er derudover ikke til fordel for sælgeren. Selv hvis sælgeren overholder alle Amazons mange krav til kundeservice og levering, kan negative kundeanmeldelser stadigvæk påvirke synligheden på Amazon negativt. Performer et produkt usædvanligt godt, kan sælgeren risikere, at Amazon kopierer produktet og sælger det under eget brand til en lavere pris. Mulighederne for branding er desuden begrænsede til Amazons interface. Dette vil gøre mange danske netbutikker bange for at miste deres brands identitet ved at være på Amazon. Skulle du til beslutte dig for ikke at benytte dig af Amazon som salgskanal, betyder det dog ikke nødvendigvis, at dine produkter aldrig vil kunne findes på markedspladsen. Ulempen ved, at alle har fri adgang til at oprette en konto er nemlig også, at dine forhandlere og selv dine kunder kan sælge dine produkter gennem Amazon med deres egne billeder, beskrivelser og priser. Ved at være til stede på Amazon kan du til gengæld bevare ejerskab over dit brand, og selv styre indholdet for de produkter, som du har trademark på.

Med adgang til 340 mio. potentielle kunder og dermed en stor potentiel salgsvolumen, byder Amazon på unikke vækstmuligheder både lokalt og internationalt. Amazon har allerede etableret sig på 15 markeder, som sælgerne nemt kan eksportere til gennem platformen. Blandt forbrugerne er Amazon en af de mest anvendte og anerkendte e-markedspladser. Virksomheder, der sælger sine produkter gennem Amazon, kan få udbytte af denne position til at skabe synlighed og troværdighed for deres eget brand eller egne produkter. En god position på Amazon kan således skabe brand awareness og have en positiv effekt på trafikken på virksomhedens egen webshop. Hvis du skal være på Amazon, så er det nu, du kan opnå en fordel i forhold til dine konkurrenter. Hvorfor vente, hvis du allerede nu kan afprøve Amazon som salgskanal på eksisterende markeder og optimere din tilstedeværelse, inden den globale markedsplads kommer til Danmark?

Amazon Strategi – Salg på Amazon

Når beslutningen om at sælge på Amazon er taget, skal virksomheden registreres, produkterne skal oprettes og lager, forsendelse og kundeservice skal klargøres. På Amazon findes der forskellige muligheder for kontooprettelse og håndtering af lager, forsendelse og kundeservice.

Disse muligheder har også forskellige prismodeller, og hvilken kombination af løsninger, der fungerer bedst, afhænger af den enkelte virksomhed og kræver en individuel vurdering.

Amazon Seller Central vs. Amazon Vendor Central

Der findes to kontotyper på Amazon: Seller og Vendor. Sælgere med kontotypen Amazon Vendor fungerer som leverandør, og sælger deres produkter til Amazon. Her er det så Amazon, der styrer pris, lager, forsendelse og kundeservice. Amazon Vendor konti er forbeholdt større brands og forhandlere, som skal inviteres til at bruge Vendor Central eller ansøge om det. De fleste virksomheder vil derfor som regel starte med at oprette sig som Seller i Seller Central, som er åben for alle.

Forskellen mellem Vendor og Seller er, at Seller sælger deres produkter direkte til kunderne. Derudover har Seller og Vendor adgang til forskellige tjenester på Amazon. Efter de nyeste opdateringer, som Amazon lancerede, ligner mulighederne på begge platformer dog meget hinanden og forskellen mellem Seller og Vendor bliver mindre og mindre.

Amazon FBA vs. Amazon FBM

Amazon Seller kan vælge mellem to programmer: Fulfillment by Merchant (FBM) og Fulfillment by Amazon (FBA). Med FBM programmet står Seller selv for pris, lager, forsendelse og kundeservice, mens Amazon varetager disse opgaver med FBA. Den største fordel ved FBM er, at sælgeren bevarer ejerskabet til kunden og selv bestemmer prisen på sit produkt samt håndterer kontakten med kunden. På den måde kan man også undgå Amazons gebyrer og holde omkostningerne relativt lave. Dette kræver dog, at sælgeren kan leve op til Amazons høje krav til disse faktorer, fx. skal kundehenvendelser kunne besvares på det lokale sprog, og forsinkelser i levering bliver straffet.

Desuden får FBM sælgere ikke automatisk en Prime-berettigelse, og det kan derfor være en udfordring at vinde Buy Boxen, hvor FBA sælgere har en fordel. Buy Boxen er placeringen for købsknappen, og når der er flere udbydere af det samme produkt, er det vinderen af Buy Boxen, kunderne køber fra. Beslutningen om, hvilken løsning, der er den rigtige, er meget individuel og kan kun træffes efter overvejelse af alle fordele og ulemper og deres relevans for den enkelte virksomhed.

Amazon Markedsføring

Din Amazon strategi skal være skarp for at konkurrere. På Amazon gælder nemlig det samme princip som på Google: Hvis du ikke kan findes på første side, eksisterer du ikke. Amazons søgeresultater består ligesom Googles af betalte annoncer og organiske søgeresultater. Men modsat Google er der en direkte sammenhæng mellem konverteringer genereret gennem betalt annoncering og produktets organiske placering på Amazon.

Da salgsvolumen er en af faktorerne i Amazons søgealgoritme, så kan flere salg genereret gennem betalt annoncering også påvirke den organiske placering i søgeresultaterne positivt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på begge faktorer i sin markedsføringsstrategi på Amazon. Både Amazon SEO og SEM kræver en grundig søgeordsanalyse for at sikre, at både produkttekster og annoncer er relevante i forhold til forbrugernes produktsøgninger.

Skal vi tale videre?

Vi er altid klar til at tage en dialog om jeres ambitioner, og hvordan vi kan kan udvikle jeres digitale kanaler og vækste jeres forretning.