Fashionbrands presses digitalt – hvordan vinder de kampen om kunderne?
Multibrand stores som Zalando, Boozt og ASOS har i de senere år opbygget en stærk position på onlinehandelsmarkedet, drevet af konstant tilbud om rabatter og en aggressiv prisstrategi. Denne praksis har gjort det mere udfordrende for mange fashionbrands at få synlighed og samtidig opretholde en sund profitmargin. Når store platforme dominerer, er det ikke kun konkurrencen om prisen, der bliver sværere – det er også en konstant kamp om opmærksomhed. Så hvordan kan brands navigere i dette landskab og samtidig tage kontrol over deres eget aftryk i markedet? Hvordan kan de sikre sig en stærk position uden at blive overmandet af de store e-handelsgiganter?
Direct-to-Consumer: Vejen til vækst og loyalitet
Forbrugernes præferencer er i hastig forandring, og i stigende grad ser vi, at flere og flere vælger at handle direkte hos de brands, de elsker. Faktisk viser undersøgelser, at 55 % af forbrugerne er villige til at købe direkte fra et brand, hvis de tilbydes en god oplevelse og relevante incitamenter. Dette afslører en vigtig trend, der understreger, hvor afgørende Direct-to-Consumer (DTC) strategien er for fashionbrands, der ønsker at skabe vækst, samtidig med at de opbygger langvarige relationer med deres kunder.
At tage kontrollen over egne salgskanaler giver brands mulighed for at skabe et tættere forhold til deres kunder og samtidig minimere afhængigheden af tredjepartsplatforme, som ofte er styret af pris og volumen. Når brands ejer deres egen trafik og adgang til data, åbnes der en lang række muligheder for vækst og loyalitetsopbygning:
Mere målrettet og personlig kommunikation – Ved at have direkte adgang til sine kunder kan et brand skræddersy sine budskaber og tilbud på en måde, der skaber stærkere engagement og højere konverteringsrater. Kunderne værdsætter den personlige tilgang og den relevans, der følger med, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at vende tilbage.
Bedre udnyttelse af kundedata – Med adgang til egne data får brands mulighed for at analysere forbrugernes adfærd og præferencer, hvilket åbner op for mere præcise og effektive marketingstrategier. Data kan også bruges til at optimere DTC-salget og samtidig give wholesale-partnere værdifulde indsigter, der kan forbedre samarbejdet.
Øget brandloyalitet – En vigtig del af DTC-strategien er muligheden for at opbygge dybere relationer med kunderne. Ved at tilbyde eksklusive oplevelser, loyalitetsprogrammer og muligheden for direkte engagement, kan brands skabe en stærk loyalitetsbase. Kunder, der føler sig værdsatte og specialbehandlede, er langt mere tilbøjelige til at blive langvarige ambassadører for brandet.
Data og digitalisering driver vækst - på top- og bundlinje
tag fx DK Company. De er et af de brands, der viser vejen. De investeret massivt i data, kommunikation og digitale kanaler for at tage kontrol over deres egen vækst. Resultatet er klart. En forventet toplinjevækst på 2 mia. kr. i 2024 – i et marked, hvor mange ellers oplever stagnation eller tilbagegang. Det samme oplever vi ved andre i branchen, også vores egne kunder, der har “turde” tage dette spring ind i en data-samkøring. Så data understøtter og udvikler ikke kun playtforme og marketing. men også andre grene af
Det viser, at en målrettet digital strategi ikke kun er for de største spillere. Også mindre fashionbrands kan tage kampen op mod multibrandstores og sikre deres egen vækst, hvis de tør satse på data, kundeindsigter og en stærk DTC-tilgang.
Online marketing: Mere end bare salg; tænk som et brand
For fashionbrands handler online marketing ikke kun om at drive kortsigtet salg - vi ser alt for mange brands, der fokuserer på at købe sig til de næste salg hos kunderne. Det er en dyr vej at slå ind på, og den opbygger ikke loyalitet eller fordrer at man som brand skal bruge content og kommunikation fx via mails og blogposter til at skærpe nysgerrigheden overfor brandet.
Det handler om at bygge en platform omkring sit brand, der sikrer langsigtet konkurrencekraft. Når brands fokuserer på deres egen kanalstrategi, ejer deres data og investerer i digitale kundeoplevelser, skaber de en langt stærkere position i markedet. eCommerce handler i al sin enkelthed om produktet, dets egenskaber og stil - kommunikerer man på baggrund af dette, så kan man begynde at bygge et brand.
Det er vigtigt at tænke på forskellen af at være et produkt eller en produkt-designvirksmohed og et Brand. Forskellen er markant - og den ses også i måden virksomhederne går til markedet, deres produkter og kommunikations på.
Når du er producent, så tænker du i produktet, og hvordan det markedsføres og hvad det kan. Når man taler om at være et brand, så skal man tænke som forbrugeren. Det er to forskellige måder at bevæge sig på den kommunikative, brand- spilleplade.
Derfor er det at forstå sin fremtoning i forskellige kanaler så vigtig. Og det er også derfor data er en vigtig del af måde du som brand henter nye kunder ind, plejer de eksisterende og hvordan du brander nye kollektioner.
Fremtiden tilhører de brands, der forstår at balancere DTC med wholesale og samtidig tage kontrol over deres egen vækst. Spørgsmålet er – er dit brand klar til at tage udfordringen op?
Hos Kvantum hjælper vi brands med at udvikle strategier, der sikrer deres data og relationer - tjek vores cases ud her.
Er du interesseret i at høre mere om, hvordan dit brand stiller sig online i den tid, vi ser ind i nu? Så tag fat i:
Esben Amtorp, Client Service Director
Mail: ea@kvantum.com
Mobil: 31407756
Carsten Milek Pahlke, COO
Mail: cmp@kvantum.com
Mobil: 71713040
Martin Jagd Graeser, CEO
Mail: martin@kvantum.com
Mobil: 53771554