Tyskland og B2B-salg - Når en svag økonomi bliver en e-eksportudfordring
Glem den hurtige konvertering – stærke brands bygges over tid. Kunder køber sjældent ved første klik – sådan skaber du langtidsholdbar markedsføring!
Den tyske økonomi har haft det svært de seneste år. Efter flere kvartaler med recession, faldende BNP og en manglende digital transformation står Europas største økonomi over for en massiv udfordring: Hvordan kommer Tyskland tilbage på vækstsporet? Med en ny kansler, Frederik Mertz, i spidsen for en reformdagsorden er der nu ambitioner om at revitalisere det tyske ”damplokomotiv”. Men i en verden, hvor digitalisering og online salg er centrale drivkræfter, er Tysklands udfordringer ikke kun deres egne – de har direkte konsekvenser for danske B2B-virksomheder, især dem med e-eksportambitioner.
Tyskland halter bagefter – og det smitter af på dansk B2B
Det tyske marked er en vital eksportdestination for danske virksomheder, men landets digitale infrastruktur og onlinehandel har længe haltet bagefter. Tyskland har ikke formået at lave de reformer, der kunne bringe dem på niveau med de mest digitale økonomier i Europa. Dette har betydet, at både deres interne B2B-handel og samhandlen med udenlandske virksomheder har været præget af forældede processer, lav e-handelspenetration og en forsinket digital transformation.
Som vi ser det, så handler det for danske B2B-virksomheder om to ting:
En udfordring for e-eksport: Hvis danske virksomheder ikke formår at bruge digitaliseringen til at skabe en konkurrencefordel i Tyskland, vil de miste markedsandele til mere omstillingsparate spillere.
Et wake-up call for dansk B2B: Den manglende digitale transformation i Tyskland spejler på mange måder de udfordringer, vi ser i Danmark. B2B-virksomheder herhjemme er generelt bagud, når det kommer til online salg, digital leadgenerering og automatisering af salgsprocesser.
Vi har flere gode cases og eksempler på, hvordan der arbejdes med e-eksport, i et marked, som det Tyske, hvor digitalisering er sværere. For helt bagefter er de Tyskere altså ikke. Og det er skrevet, selvom 8 ud af 10 virksomheder i tyskland bruger fax, ja, det er den der printer, der sender kopier via telefonnettet, når de laver forretningsaftaler, bestiller varer etc.
Lyt også til vores podcast, Kvantespring, om B2B markedsfæring Danmark.
Hvad skal danske B2B-virksomheder gøre?
Hvis man som dansk B2B-virksomhed vil være konkurrencedygtig i Tyskland, handler det ikke om at vente på, at tyskerne indhenter det forsømte. Det handler om at være proaktiv og bruge de digitale værktøjer, der allerede er til rådighed:
Forstå det digitale landskab: Tysklands B2B-marked er stadig meget afhængigt af traditionelle relationer og offline salg. Men netop derfor er der mulighed for first-mover advantage for dem, der formår at introducere effektive online løsninger.
Investér i e-commerce for B2B: E-handelsløsninger er ikke kun for B2C. B2B-salg kan optimeres gennem digitale platforme, selvbetjeningsløsninger og automatiserede workflows, som gør handlen mere effektiv.
Brug data og marketing automation: At forstå sin tyske kundebase gennem dataanalyse og automatiserede marketingindsatser er nøglen til at åbne nye markedsmuligheder.
Omfavn en eksportstrategi drevet af online vækst: Danske virksomheder skal ikke kun se e-eksport som en forlængelse af deres offlineforretning, men som en selvstændig vækstmotor, der kræver sin egen strategi og investering.
Kvantum har erfaring med at udnytte den digitale fordel
Hos Kvantum har vi set, hvordan virksomheder kan bruge digitalisering til at skabe stærke positioner i eksportmarkeder som Tyskland, Spanien og Frankrig. Med en datadrevet tilgang til marketing, e-commerce og leadgenerering har vi hjulpet flere virksomheder med at bryde igennem på disse markeder ved at udnytte digitale værktøjer og strategier, der giver en reel konkurrencefordel.
B2B Danmark må ikke blive ”Merkels gamle Tyskland”
Den tyske situation er et spejl, vi bør kigge ind i. Hvis danske B2B-virksomheder ikke skruer op for deres digitale strategier, risikerer de at falde bagud på samme måde, som Tyskland har gjort de sidste to årtier. E-eksport til Tyskland er en oplagt mulighed, men det kræver, at virksomhederne investerer i online vækst, forstår det tyske marked og udnytter de digitale værktøjer, der kan skabe konkurrencefordele.
B2B Danmark skal ikke være den gamle mand med stok og krykker. Vi skal sætte farten op og udnytte den digitale transformation – ikke kun for vores egen skyld, men for at tage en ledende rolle i en ny, digital B2B-virkelighed. Det er vigtigt at det bliver en transformation, der rækker ind i ledelsen og bestyrelsen, eller ud derfra. Det kan ikke være opdelte projekter, som nogle få i virksomheder, får til opgave at løfte. Det skal være en opgave, med et strategisk udgangspunkt. Der både ejes og drives af direktionen, med reference til bestyrelsen.
Hos Kvantum hjælper vi brands med at udvikle strategier, der sikrer deres data og relationer - tjek vores cases ud her.
Er du interesseret i at høre mere om, hvordan dit brand stiller sig online i den tid, vi ser ind i nu inden for B2B eller B2C kommunikation? Så tag fat i en af os:
Esben Amtorp, Client Service Director
Mail: ea@kvantum.com
Mobil: 31407756
Carsten Milek Pahlke, COO
Mail: cmp@kvantum.com
Mobil: 71713040
Martin Jagd Graeser, CEO
Mail: martin@kvantum.com
Mobil: 53771554