Blev Black Friday god; er jeres julehandel (muligvis) i fare

Bliver Black Friday en succes, kan julehandlen være i fare! En voldsom påstand, at være ude med, jeg ved det. Men sagen er bare den, at opbremsningen i privatforbruget, som økonomer har spået ville komme, siden inflationen tog fart i starten af året, ser nu ud til at være her; desværre. Black friday bliver din rettesnor for din julehandel.

Mens Black Friday buldrede derudaf, sad jeg og holdt øje med forskellen på black friday sidste år og i år – og forskellen var markant, ikke på oms. niveau, men på marginerne. Og på, hvad folk købte og i hvilke kanaler brands “vandt” – og her var de store multi-brand-stores og markedspladserne godt repræsenteret. Hvorfor? Fordi de har arbejdet med deres brand og opbygget dem placering i kundernes hoveder, der gør at det lille “salgs-puf” via en mail, en remarketing annonce e.l., flyttede salget fra x til y.  

Mens danskerne handlede de gode tilbud, gjorde de det, i lyset af, en undersøgelse, som Danske Bank foretog på deres kunder. Denne viser, at:

“67 % af danskerne, ifølge Danske Bank, at de har færre penge at bruge i julen i år end sidste år.”

Jagten på de HELT gode tilbud var gået ind. Der er bare et problem med det. Det kan komme til at skade din julehandel, hvis ikke du har været smart, i din tilbudsgivning.

På trods af, at starten på Black Week (online) i starten af forrige uge pegede i retning af, at kunderne var villige til at handle. Det er hvertfald det billede Dansk Erhverv Digital tegner.

Ser man over til Dansk Industri, så kunne de i en anden analyse, fortælle, at danskerne var klar til at handle på Black Friday, men at det var efter de helt gode tilbud, altså de varer der var sat markant meget ned.

Et udsalgs-ræs mod bunden, hvor marginerne bliver presset, og den julehandel, som vi træder ind i, umiddelbart efter den sorte fredag ser dagen gry.

Derfor skal du have vundet Black Friday online i år, da marginerne er bedre i de her kanaler. Og vinde julehandlen i et split mellem din fysiske- og din online forretning. 

Min påstand vil være, og det på trods af høj omsætning, at fortjenesten vil være markant lavere end Black Friday 2021, hvor vi efterfølgende trillede ind i julehandlen, og købte de sidste julegaver i dec. mdr., også med en rekord.

Ifølge YouGov, står julehandlen til at blive ramt. Bare omvendt proportionalt, hvis Black Friday bliver en “succes”, kan julehandlen gå hen og blive svær for detailhandlen. Og det er helt sindssygt at tænke på, at det forholder sig sådan. Derfor er det vigtigt, at have styr på sin strategi for 2023 allerede nu. Så du kan påvirke forbrugerne, med de data, som du ligger inde med, og arbejde aktivt med at fastholde og inspirere dem, så du når de er i markedet for dit produkt, kan få “taletid” og dermed konverteringstid hos dem også.

På trods af det, så blev Black Friday, målt i transaktioner via Mobilepay, blev der swipet indkøbsivrige af danskerne hele 4,4 millioner gange. MobilePay blev benyttet på nettet mere end hver anden gang, danskerne handlede ind henover Black Week. Favoritkøbende hos danskerne var tøj, skønhedsprodukter, legetøj, bøger, elektronik og hobby.

Black Friday bliver derfor i år dén indikator som de mange prognoser og forudsigelser, om recession og tilbageholdende forbrugere i detailhandlen dén rettesnor for dels om prognoserne holder stik, men dels også, hvordan julehandlen bliver for dansk detailhandel.

En ting er sikker, opbremsningen i privatforbruget, som økonomer har spået ville komme, siden inflationen tog fart i starten af året, ser nu ud til at være her; desværre. Det på trods af Mobilepay tallene, for det er ekstremt udsalg, vi har købt ind i. Hvilket bliver svært for julehandlen.

Men lad os håbe på, at det kun er en opbremsning, og at min tese her ikke er korrekt; for lige med denne påstand, vil jeg håbe, jeg virkelig tager fejl, og skyder milevidt ved siden af. Så vi snart slipper foden fra bremsen; og kan komme videre.

 

Blev Black Friday god; er jeres julehandel (muligvis) i fare

Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner

martin@kvantum.com
53771554
LinkedIn

Blev Black Friday god; er jeres julehandel (muligvis) i fare