Ejer du dine kundedata, eller lader du andre om det?
Fredag den 20. november fik fondsbørsen endnu en aktie på hylderne, da den svenske online platform Boozt indledte aktiesalget på den danske Nasdaq. Det gav altså Boozt en dobbelt notering, så de nu både er noteret i København og Stockholm. Og imens andre erhverv har lidt hårdt under corona, så forklarer CEO for Boozt Hermann Haraldsson i forbindelse med aktie noteringen, at det er med blandede følelser, at platformen har haft problemer med at have varer nok på hylderne i løbet af 2020. Det er et resultat af de store nedjusteringer, de gjorde, i kølvandet på Covid-19. Noget som Boozt har ændret på for den kommende sæson med en masse genbestillinger.
En virksomhed som Arcadia, der nok er mest kendt for sit ejerskab af Topshop, og som også ejer og driver brands som Burton, Dorothy og Perkins, er i modsætning af Boozt en af de virksomheder, der siden coronakrisen har været voldsomt påvirket af den massive lockdown, der har præget verden siden starten af året. Fælles for disse brands og mange andre er, at deres salg udelukkende kommer fra fysiske butikker. De har derfor ikke kunne hente ekstra omsætning via nettet, og det rammer dem hårdt nu. Hvorfor? Fordi de ikke har valgt tiltag, der prioriterer og fokuserer på investeringer i online handlen samt online platforme. Tiltag der nok burde være taget de første spadestik til for et par år siden, og som ville have givet dem mulighed for at kigge dybere ind i den digitale brugerrejse på tværs af kundens færden on- til offline, som vi også er inde på i vores whitepaper: Hvor er morgendagens retail? Alt dette imens giganter som Amazon, Alibaba, JD, PinDaoDao fra Kina, Miinto, Boozt, Zalando, Asos og mange flere har nået rekordomsætning under pandemien. Og Amazon der har ansat over 400.000 nye medarbejdere i de seneste 10 måneder af 2020. Vi oplever vækstrater som L’Oreál, der har øget sit online salg i de hårdeste Covid måneder i årets første kvartaler, og nu har mere end 20% af sin omsætning online. P&G og Néstle oplevede det samme med henholdsvis 7 og 10%.
Men hvad er det e-handelsgiganter som Amazon og store online handelsplatforme som Boozt, Zalando, Asos m.fl. kan – udover at være dominerende online spillere med mange penge i banken? De har fra dag ét fokuseret på at opbygge gigantisk store kundebaser og fokuseret på kunderejser og det at eje 1. partsdata på kunderne herigennem. Det har givet dem mulighed for at følge kunderne fra første klik til sidste konvertering og dermed forudsige, hvordan kunderne agerer på platformen samt optimere hen imod det – ofte inden kunden selv er klar over, hvad næste træk i en købsproces vil være.
For virksomheder, der annoncerer på store handelsplatforme som Boozt, Zalando, Miinto, Amazon m.fl., kan det være svært at få udbytte af kunderejsen og indblik i den data, der i udgangspunktet tilhører brandet selv. Så måske har du et større potentiale i din egen webshop end ved at annoncere på de store platforme, hvor du afgiver en stor del af dataen om kunderne – data som er yderst værdifuld for din virksomhed. Og data, som du skal bruge til at bygge et stærkt brand ud fra. Det er svært, ja faktisk næsten umuligt at gøre, hvis du lægger dig for meget op af disse store platforme.
Boozt, Børsen og alle pengene
Interessant er det at spørge, hvad Boozt skal bruge alle de mange penge til, som børsnoteringen i København kaster af sig. De skal ifølge Hermann Haraldsson investere i nye virksomheder, ikke samme type virksomhed/platform som dem selv, men virksomheder der kan levere endnu flere indsigter via data og produkter ind til de kategorier, de er stærke i, og som de sælger godt af. De har gennem mange år haft den datamæssige krystalkugle, som de nu har kigget dybt i. På den måde kan de åbne for nye områder inden for deres “nye” home kategori gennem opkøb af virksomheder, der allerede har skala og en kundegruppe, som Boozt gerne vil have fat i og sælge til. Det øger ikke kun omsætningen for Boozt, men det øger også de datapunkter, som styrker forretningen digitalt og på tværs af nettet.
Med den øgede omsætning online som Covid-19 har kastet af sig for online platforme, ja så er det oplagt at gå på opkøbsjagt netop nu. De store vil blive endnu større i årene der kommer – og deres data indsigter vil kun blive styrket af al den trafik, som virksomhederne får og køber sig til. Fremtidens kampe kommer til at stå om kundernes 1. partsdata, positionering og øgede omsætning. Det sker helt naturligt og af sig selv, da “the walled gardens” kun bliver højere for hvert år der går – startende tilbage i 2016 med Google, Apple og andre, som gjorde flere og flere data utilgængelige. Derfor søger virksomhederne over mod en styrkelse af egne datapunkter – også online platformene er tvunget til dette. Data er en handelsvare for dem. Men det er også vejen til ekspansion og en direkte styrkelse af deres position på nettet – både over for Amazon, men også dit brand, som de sælger for dig.
Data er guld – derfor er det vigtigt at eje sin egen data. Særligt som webshop, der potentielt kan bruge data til at øge omsætningen. Så opfordringen herfra skal lyde på at eje sin egen data i det omfang, det er muligt. Der kan være nogle strategiske overvejelser, der gør det nødvendigt at være tilstede på andre handelsplatforme, men ikke desto mindre vil du gøre klogt i som brand at have en finger med i spillet, når det gælder dine kunders rejse, interaktion med dit brand m.m.
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner