Maria Black case – skalering af ecommerce vha. basic SEO
2020 har i mange år været et – i høj grad politisk – pejlemærke, hvor alting ville blive bedre eller hvor målsætninger skulle indfries. Sådan har det været i mange brancher, der har brugt 10’erne på at forfølge en mere eller mindre fastlagt 2020-plan. Men selvom det, vi i mange år har anskuet som fremtiden, nu er en meget virkelig del af nutiden, er der stadig ingen flyvende biler og fortsat fysiske butikker.
Den teknologiske udvikling er på mange områder gået ualmindeligt stærkt, men det er langt fra alle facetter af vores hverdag, der reelt mærker forskel på 2010 og 2020.
I forbindelse med SEO, er der sket vilde ting i de forgangne 10 år. Mange metodikker er kommet og gået, og søgemaskinerne er generelt blevet langt mere “krævende” i ft. hvordan vi vinder deres gunst. Og Gud ske tak og lov for det!
Black Hat æraen er ikke definitivt lagt i graven, men det er blevet sværere at omgå reglerne, hvilket – ihvertfald i mine øjne – er med til at højne kvaliteten af det, vi kender som internettet. Men selvom mange gamle teknikker ikke længere har effekt – eller er erstattet af nye, smartere teknikker – så er der stadig en række gamle “tricks” som stadig virker, men som sjældent får helt lige så meget credit og opmærksomhed, som de egentlig bør.
Basal SEO er stadig ret old school
Sidetitler og metabeskrivelser er formentlig noget af det første man støder på, hvis man sætter sig lidt ind i, hvad SEO er og hvordan man kommer i gang med optimering.
Faktisk er det ikke ualmindeligt, at møde folk, der tror, at titler og meta er alt, hvad SEO er.
Sandheden er dog, at SEO (heldigvis) er meget mere end det. Men man kommer ikke udenom, at titler og metabeskrivelser ER en ret essentiel – og for uindviede – meget håndgribelig facet af arbejdet med søgemaskineoptimering.
Derfor er det også ret paradoksalt, at titler og metabeskrivelser meget ofte bliver negligeret til fordel for andre tiltag.
Det uforløste potentiale
Alle, der har bare minimalt kendskab til SEO, kender div. regler og formelle krav til sidetitler og metabeskrivelser, ligesom vi også ved at det er vigtige elementer, som potentielt kan make or break et sites organiske performance.
Alligevel er der stadig overraskende mange sites, som ikke har styr på disse elementer, og som vil kunne lukrere af en målrettet indsats på netop dette område.
Det er næsten for nemt…
Hvis man bevæger sig ind på SEO-eksperternes hjemmebane og læser div. eksperters indlæg på alverdens blogs, fora, sociale medier osv., er det meget nemt at miste overblikket, fordi fokus hurtigt flyttes over på nye teknikker til løsning af komplicerede SEO-problemer, som det ikke er givet at du nogensinde kommer til at støde på i din virkelighed.
Der er en generel tendens til, at SEO-debatter skal ophøjes til et niveau, hvor det kun er eliten der kan følge med og hvor de basale teknikker og metoder ikke har en eksistensberettigelse.
Jeg tror dog ikke, at det kun er i SEO-regi, at tingene er sådan. Mon ikke, at et forum for f.eks. automekanikere handler mere om nye komplicerede motorstyringsmoduler og emissioner end om hjulskift på en Ford Focus?
Men sagen er, at din Ford Focus kan have alt det fede og nye udstyr, som er hypermoderne og meget, meget teknisk svært at forstå og forklare, men uden hjul, kommer du ingen vegne…
I denne sammenhæng kan man godt lidt sammenligne den helt basale SEO med et hjulskifte. Det er så indlysende, at det næsten virker for nemt og derfor (tror jeg) ofte at det nedprioriteres til fordel for nogle mere komplicerede og “prestigefyldte” opgaver.
Der kan således godt gå en smule (måske utilsigtet) snobberi i SEO-arbejdet, fordi SEO-eksperter vil mene, at deres tid er for dyrebar til den slags basic tasks og at det er meget bedre (for dem) at de tager hånd om nogle mere komplicerede udfordringer, hvor deres evner virkelig kan gøre en forskel.
Hvis vi skal blive lidt i analogiernes rige – og det skal vi – så svarer det til, at en angriber på et fodboldhold ikke vil vige fra modstanderens målfelt, fordi det er jo der, han (M/K) skal score sine mål. Også selvom der måske er markant mere brug for ham på midtbanen når spillet skal sættes, eller i forsvaret, hvis en smal étmålsføring skal køres hjem.
Det er klart, at det oftest er angriberne vi husker, og dermed dem, der har de umiddelbart mest prestigefyldte roller på et fodboldhold, men hvis ikke der er styr på defensiven, så taber holdet flere kampe end de vinder – og så er der ikke meget prestige tilbage for angriberen.
Så nej, der er sikkert ikke mange, der vil falde på halen over, at du har optimeret dine sidetitler og metabeskrivelser – for det er jo ret basic – men sandheden er, at det ofte er det basale, der baner vejen for det mere komplekse, og at det komplekse sjældent har nogen effekt uden det basale.
Hvad er effekterne af basal SEO?
- Tekst
- Teknik
- Links
- Brugeradfærd
Sidetitler og metabeskrivelser anno 2020
Martin Jagd Graeser
CEO & Co-founding Partner